algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Franco ha deixat de ser fill adoptiu de Banyalbufar

Els grups del ple aprovaren una moció per unanimitat com a proposta de l’associació cultural Bany-al-Bahar

29014

Un ple de desembre de 1936 aprovà la distinció per al dictador.

El dictador Francisco Franco ja no és fill adoptiu de Banyalbufar. El ple de l'Ajuntament de dilluns aprovà una moció en aquest sentit, la qual obtingué el suport de tots els grups municipals: Convergència per les Illes, que hi governa amb majoria, i PP i Esquerra, a l'oposició.

De fet, la proposta fou consensuada per tots els portaveus municipals, després de rebre a final d'estiu una carta de l'associació cultural Bany-al-Bahar. Segons explicà el president d'aquesta entitat, Francesc Albertí, alguns membres de l'associació que fan molta feina en la història local trobaren la informació que posava de manifest que Franco era fill adoptiu del poble. Per això, el col·lectiu demanà l'acta a l'Ajuntament. En aquest sentit, Albertí indicà que, segons els papers municipals, un ple duit a terme el desembre de 1936 declarà el dictador fill adoptiu de Banyalbufar.

75 anys

És curiós que des d'aleshores aquesta distinció hagi passat gairebé desapercebuda en el terme, però la tasca desenvolupada des de Bany-al-Bahar ha permès que, 75 anys després, fos retirada. "Ja fa temps que alguns membres ho estaven mirant i quan tinguérem tota la documentació ho donàrem a conèixer als grups municipals", indicà Albertí. En la mateixa missiva, l'associació va instar els set regidors de l'Ajuntament a retirar la distinció de fill adoptiu a Franco, coincidint amb el 75è aniversari des que li va ser concedida.

Tanmateix, a afectes legals, només el ple municipal tenia potestat per revocar la distinció. Per això, des de Bany-al-Bahar mostraren ahir satisfacció per la resolució del ple de dilluns, especialment perquè la iniciativa rebé el suport de tots els grups municipals. D'aquesta manera, Franco ha deixat de ser fill adoptiu de Banyabufar a instàncies de l'associació cultural Bany-al-Bahar i per consentiment de Convergència per les Illes, PP i Esquerra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per banyalbufarina, fa mes de 9 anys

A sa notícia falta explicar una cosa molt important: ningú a banyalbufar sabia q en Franco fos fill il·lustre, sinó, ho hagués deixat de ser abans!!!

Valoració:1menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Se lo han tomado con calma porque han tardado casi 40 años, pero bueno, mejor tarde que nunca

Valoració:-1menosmas
Per Descendent dels Bujosa, fa mes de 9 anys

Aquesta és una lliçò que el poble de Banyalbufar ens dona els que no em sabut comprendre que ésser fill il·lustre d'un municipi com el nostre constitueix un motiu d'honor. La pérdua dels mérits condueix a fets tan poc agradables com la decisió presa. Dolorosa per alguns, però d'una justicia que han comprès tots els partits polítics.

Valoració:0menosmas
Per joan de sa montanya, fa mes de 9 anys

Joder, que son de valents! però m'agraderia saber on éren aquests valents l'any 75 o durant sa transició?

Valoració:0menosmas
Per xaume, fa mes de 9 anys

I mentres tant seguin conservant un monument feixista per devers Sa Faxina........

Valoració:0menosmas
Per Res és per sempre, fa mes de 9 anys

Un dia la Terra es desintegrarà absorbida pel Sol i, amb ella, totes les seves glòries i misèries. La memòria de Franco, si és que encara es conserva, desapareixerà per sempre més, definitivament. Sols és qüestió de temps.

Valoració:-3menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 9 anys

Massa temps ho ha estat. Però mai no és tard si arriba allò que ha d'arribar.

Estaria bé que tot Barlears tengués un govern com el de Banyalbufar.

Valoració:3menosmas
Per Ferran lindström, fa mes de 9 anys

La pregunta posa en dubte al mateix diari. Hi ha un munt de poblacions que han foragitat al dictador com fill adoptiu i no s'ha fet cap enquesta. En un estat modern un personatge d'aquesta mena no es rebut

Valoració:0menosmas
Per Biel perdivete, fa mes de 9 anys

Simeó ¿Qui va comença sa guerra cicil? ¿Qins eren que abans de sa guerra mataven capallans, violaven manges i cremaven iglesias? I no parlem de sa fam, que ja ni avia i molte abans de sa guerra, per tot això, no quedave altre solució que sortis cualcú a posar un poc de ordre. A sa merda com més la remenen més pudor fa, emb de tirar cap endevant i no cap enrrera com estam fent un altre vegade, desgraciadement, sa situacio economica comença a seguir es mateix camí, ja vorem com acaba tot això, comença averní massa que volen viure de sa suó des altres.

Valoració:0menosmas
Per Simeó, fa mes de 9 anys

Biel Perdivete, jo no hi era quan el rei En Jaume conquerí la ciutat i illa de Mallorca, però sí que hi era quan va passar tot el que passà en temps de Franco, a partir del 1936. La meva família patí la repressió i la persecució, jo vaig passar gana en la postguerra i els vencedors de la guerra sempre ens van despreciar. No intentis desviar l'atenció d'uns fets i d'unes persones que encara fan mal a molta gent. Comprenc que hi ha gent que se sent molt agraïda a Franco, però jo no tenc res que agrair-li, res.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris