nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Projecte pioner per a la dona pagesa

La Fademur impulsa una iniciativa per aconseguir un certificat a través de l'empremta de carboni

128128

A les Balears, les dones pageses s'han interessat per aquesta iniciativa. foto: A. Bassa

J. TORRES

L'edifici polivalent de Campos va ser ahir l'escenari de la presentació d'un projecte pioner a l'Estat espanyol dirigit a empresàries agroalimentàries i artesanes del món rural. És impulsat per Fademur (Federación de asociaciones de mujeres rurales), desenvolupat amb la col·laboració tècnica de Solid Forest i rep el finançament del Govern central. Aquesta iniciativa, que ja funciona en països com Alemanya i els Estats Units, ofereix a les dones pageses la possibilitat d'obtenir una certificació de qualitat a través de l'empremta de carboni. L'objectiu és que el consumidor final, amb aquest segell, pugui ser conscient de quines empreses, productes o serveis contaminen menys.

Ahir, una cinquantena de dones participaren en el seminari impartit per Solid Forest sota el títol de Revaloració de productes i produccions alimentàries tradicionals locals mitjançat l'empremta de carboni com a distintiu diferenciador. A l'acte, hi va assistir el batle de Campos, Sebastià Sagreres; la directora general de Medi Rural i Marí, Margaret Mercadal, i la presidenta de Fademur, Joana Mascaró. El batle va obrir el torn d'intervencions i va recordar que Campos "és el poble ramader per excel·lència". Així mateix, va aprofitar per instar el Govern a estar al costat del sector. També anuncià que des de l'Ajuntament s'impulsaran totes aquelles mesures que siguin bones per als pagesos, ja que "els seus productes tenen una qualitat alta".

Aquest projecte innovador s'aplicarà en 40 explotacions agràries, deu de les quals són de Fademur. El concepte "empremta de carboni" és una mesura que serveix per lluitar contra el canvi climàtic i suposa que les dones que fan feina en el món rural tinguin una eina que potencia la seva diferenciació com a productores sostenibles.

Càlcul

Per aconseguir aquest segell a partir de l'empremta de carboni, s'ha de dur a terme una anàlisi que és realitzada per un expert que es desplaça a l'explotació i analitza tot el procés des de l'extracció de matèries primeres fins al producte final. Així, és possible saber com s'ha elaborat aquest producte i quant contamina en cada fase del procés. Després de totes les anàlisis, ja se saben quines són les fonts d'emissió; els gasos produïts per cada combustible i la suma de tots els elements és aquesta empremta de carboni. Com menor és, més compromís suposa amb el medi ambient. Gràcies a aquest projecte, els empresaris poden saber com reduir la contaminació i oferir als consumidors un producte fet amb tècniques respectuoses amb l'entorn.

Aquest certificat, segons explicaren els experts, té una sèrie d'avantatges, com el foment de l'optimització de recursos i és una eina de màrqueting que millora la imatge de l'empresa, entre altres. Per la seva banda, la presidenta de la Fademur, Joana Mascaró, explicava la importància d'aquest "distintiu de qualitat, que ja s'ha implantat en altres països". També va recordar la tasca que fan davant la federació. "Volíem ajuntar la veu de les dones rurals per aconseguir la igualtat d'opotunitats".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris