algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

L'Audiència Nacional rebutja que Calvià enfonsi la Baleares

L'Alt Tribunal determina que l'Ajuntament no està legitimat per promoure un projecte d'ocupació del domini públic maritimoterrestre

128112

Les illes Malgrats, en aigües de Calvià, on es projectà enfonsar el vaixell.

A. SEPULVEDA

Greenpeace i el Ministeri de Medi Ambient han guanyat el torcebraç que mantenen amb l'Ajuntament de Calvià per un projecte ben polèmic: l'enfonsament de la fragata Baleares en aigües del municipi. Una resolució de l'Audiència Nacional que es va conèixer ahir es carrega el projecte per submergir el vaixell de guerra a la zona de les illes Malgrats i utilitzar-lo com a escull artificial amb l'objectiu de promoure el turisme de busseig. El Ministeri ja havia denegat el 2007 al Govern balear el permís per calar l'embarcació a només 100 metres de la Reserva Marina de Calvià.

La Conselleria d'Agricultura i Pesca va recórrer la decisió, en el seu moment, i el recurs fou desestimat per silenci administratiu. La Conselleria renuncià a acudir als tribunals, però, en canvi, el Consistori calvianer optà per aquesta via. Ara, la sentència de l'Audiència Nacional indica que l'Ajuntament del municipi no té legitimació per promoure un permís d'ocupació del domini públic maritimoterrestre, que hauria estat necessari per a l'enfonsament del vaixell de guerra.

Victòria pel medi ambient

"Aquesta resolució judicial suposa una victòria pel medi ambient, ja que reconeix l'impacte ambiental que hauria suposat l'enfonsament de la fragata d'acer en un entorn tan sensible com la Reserva Marina de Calvià", declarà Pilar Marcos, responsable de la campanya de Costes de Greenpeace. "Esperem que el PP acati ara aquest pronunciament judicial i retiri la seva proposició no de llei per pressionar el Ministeri de Medi Ambient amb l'objectiu que desbloquegi la via administrativa i permeti enfonsar el derelicte per sobre de la legalitat vigent", afegí.

De fet, en els fonaments jurídics de la sentència, l'Audiència confirma la pròpia resolució de 2007 des del Ministeri, que destaca que no s'avalua la descontaminació i condicionament específic del vaixell de guerra, de 133 metres d'eslora i realitzat en acer, per utilitzar-lo com a escull artificial i remarca que contaminaria amb metalls pesants el medi i suposaria un incompliment de la Directiva marc de l'aigua. En aquest context, l'organització ecologista aprofità per fer una crida a la promoció del turisme i el busseig sostenible al litoral balear, de manera que es respectin les directrius del Ministeri de Medi Ambient sobre instal·lació d'esculls artificials, que aconsellen no utilitzar vaixells d'acer per a la creació d'esculls.

Fins i tot, apunten els responsables de l'organització, amb "un teòric procés de descontaminació que garantís un 100% d'eficàcia, produiria la incorporació gradual de metalls". Greenpeace demana que per a futurs projectes d'esculls artificials es respecti l'ecosistema marí del fons i es descarti qualsevol idea de crear un escull en un fons d'arena d'alt valor ecològic i pesquer com és l'entorn de les Malgrats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Defensant l´aigua marina, fa mes de 9 anys

Molta d´atemció als promotors de l´idea. Llegiu-la bé

Valoració:1menosmas
Per Marta, fa mes de 9 anys

Almenys ha triomfat el seny.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris