nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Pollença renuncia a fer l'auditori de Moneo

El ple rebutjarà avui el conveni signat amb la Conselleria de Presidència pel qual havia de rebre 4,5 milions per finançar el 50 per cent de l'obra

128120

Maqueta del teatre auditori dissenyat per l'arquitecte Rafel Moneo el 2006.

C. MORENO

L'Ajuntament de Pollença renunciarà avui en ple al conveni que manté amb el Govern balear per a la construcció d'un ambiciós teatre auditori, projectat per l'arquitecte navarrès Rafael Moneo al solar municipal de Can Conill.
L'obra, valorada en 10 milions d'euros, va ser una de les grans promeses amb les quals l'expresident del Govern Jaume Matas va aconseguir un pacte per governar Pollença al costat d'Unió Mallorquina, ara fa dues legislatures, tot i que mai no va arribar a executar-se. De fet, encara que Moneo va presentar amb magnificència el seu projecte el maig del 2006 (amb la maqueta inclosa), no va arribar a sortir oficialment a concurs.

Després d'una dècada de negociacions entre el Govern, l'Ajuntament i Moneo, el 10 de maig de 20011, dotze dies abans de la celebració de les darreres eleccions municipals i autonòmiques, i amb el cas del palau de l'òpera i la maqueta de Calatrava en el punt de mira, la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balears comunicà a l'Ajuntament de Pollença la retirada de la subvenció de 5 milions d'euros amb què finançava la meitat del cost de construcció del teatre.

Uns 4,5 milions d'euros més corrien a càrrec de la Conselleria de Presidència, a través d'un conveni subscrit el 2006 pel qual l'Ajuntament renunciava a percebre, durant deu anys, el fons de cooperació municipal a raó de 211.000 euros anuals, a canvi de rebre els 4,5 milions d'euros de Presidència. És aquest darrer conveni el que ara denunciarà l'Ajuntament, en un intent de no perdre els fons de cooperació de 2011 i de recuperar els que no s'han ingressat des de 2007. Des de la firma del conveni, l'Ajuntament, que no va poder certificar mai una obra no començada, tan sols ha cobrat un avançament de poc més de 100.000 euros.

Liquiditat

La renúncia al conveni permetrà injectar liquiditat en un consistori que travessa problemes econòmics importants, cosa que impossibilita, de fet, que la Sala pugui afrontar sense la subvenció de Turisme el projecte dissenyat fa una dècada. I tampoc no es pot obviar que han sorgit seriosos dubtes sobre la legalitat de la contractació sense concurs de l'arquitecte navarrès, que, tot i que no fou contractat formalment, no ha dubtat a mostrar públicament el seu compromís amb el projecte. Moneo presentà el seu teatre auditori al Club el 27 de maig de 2006.
Mostrà, llavors, una maqueta a escala d'allò que hauria d'haver estat un edifici multifuncional preparat per acollir des d'un petit congrés a sessions de cinema.

"El conveni no s'ha arribat a materialitzar"

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre (PP), confirmà ahir que l'Ajuntament renunciarà avui al conveni aprovat el 2006 per finançar el 50 per cent del cost de l'auditori a través de la Conselleria de Presidència. "El conveni aprovat per a deu anys no s'ha arribat a materializar mai", diu Cifre, que entén que la fórmula que adoptarà ara el Consistori és "la millor per a no perdre els fons de cooperació per a l'any 2011".

Can Llobera

Ja al darrer ple ordinàri, el batle advertí que les circumstàncies econòmiques que hi ha ara no són les mateixes de fa deu anys i que haurà de cercar altres alternatives per poder tenir infraestructures. L'Ajuntament de Pollença afrontarà ara la reforma del casal de Can Llobera per destinar-lo a usos culturals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No us deixeu enganar, fa mes de 9 anys

És trist que hagi de ser una crisi com la que patim la que faci posar seny a projectes que no s'haurien d'haver ni tan sols plantejat.

Valoració:6menosmas
Per Escalivat, fa mes de 9 anys

Excel·lent notícia. Visca la crisi...!

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris