algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Un informe del Consell diu que l'estàtua de Jaume II desvirtua la plaça de Sineu

El PSM acusa la directora insular de Cultura, Gari Duran, d'amagar el document “de manera deliberada”

122398

Miquel Gelabert (Sineuers Independents) i Joan Font es fotografiaren davant l'estàtua del rei Jaume II.

Antoni Pol

Un informe del Consell de Mallorca sosté que la polèmica estàtua de Jaume II "desvirtua la percepció de l'espai urbà i de la façana de l'església" a Sineu. Aquest document el redactà el personal tècnic del Departament de Cultura i Patrimoni el 25 d'agost passat, però no es conegué -gràcies a una denúncia del grup PSM-IV-ExM- fins ahir.

En l'apartat de conclusions, els autors informen "desfavorablement" sobre la instal·lació de l'escultura, en recorden que no té l'autorització de la institució i demanen a l'Ajuntament que la retiri. L'estàtua "interfereix negativament en la conservació de l'estructura urbana i arquitectònica del centre antic de Sineu", declarat Bé d'Interès Cultural, argumenten. Això no obstant, i atesa la relació històrica entre Jaume II i la vila, els tècnics entenen que la imatge es pot ubicar en altres espais del poble "on no entràs en conflicte amb uns valors patrimonials i històrics tan alts, que mereixen la protecció màxima".

El portaveu del grup PSM-IV-ExM al Consell, Joan Font, que ahir donà a conèixer l'informe, acusà la directora insular de Cultura i Patrimoni, Gari Duran, "d'haver ocultat deliberadament" l'estudi i de "retirar-lo de l'ordre del dia" corresponent a la darrera sessió de la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric, un organisme que ella mateixa dirigeix. Font exigí a la consellera que el document sigui debatut en la propera sessió i, com que considera "demostrat" que l'estàtua s'ubicà sense l'autorització preceptiva, instà l'entitat a "obrir expedient per infracció" al Consistori.

Informe no vinculant

Per la seva banda, la responsable insular recordà que l'informe "no és vinculant" i en relativitzà el valor. "El procediment sobre l'escultura no s'acaba amb aquest estudi. Se n'ha de debatre el contingut en el si de la Ponència Tècnica, que és un fòrum on s'escolta l'opinió d'altres ens i institucions (ARCA i la Universitat, per exemple), i d'aquí ha de passar a la comissió política", que hi té la darrera paraula, subratllà.

Duran negà que hagués amagat el document i assegurà que encara no ha passat per la Ponència Tècnica, atès que "hi ha altres temes més prioritaris, algun dels quals coeja des de 2010", que el Govern anterior no resolgué.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Sastre i Balaguer, fa mes de 8 anys

Maria, i de llinatges? així sabrem tots qui ets. Si no t'agrada l'estàtua, cap problema ho exposes i punt que per gustos els colors. Ara bé:
a) Li dius obertament al escultor meam que et diu
b) Pàga-la tu i dius al escultor com la vols. D'aquesta manera sabrem tots els teus gustos i sensibilitat
Salut

Valoració:1menosmas
Per Toni Joan, fa mes de 9 anys

Això és per llogar cadiretes: aquest senyor barbut sap perfectament (no de bades ha estat conseller ), que un informe tèncin és només la primera passa del procés, i que hi ha senyors i senyores bastant més preparats que ell (començant per la directora insular que, si no vaig errat és doctora en Història) que han de dir la seva. Perquè suposa que el resultat final ha de ser sí o sí "un expedient per infracció"? És "pitoniso" o és que en el seu temps ell dirigia el resultat final dels expedients de Patrimoni? I si és així, que expliqui com és que no va "poder" protegir l'edifici de Santa Catalina, que es va tomar, fa dos mesos, per manca de protecció.

Valoració:3menosmas
Per jo, fa mes de 9 anys

Pel comentari de'n Jaume II: els informes de patrimoni no els fan aquests senyors, sino uns tècnics independents que fan feina pel consell governi qui governi. Ja està bé de tanta ignorància. Segur que ets del "circ balear", tanta ignorància i odi junt només poden ser d'aquesta gent, estau manipulats, creis defensar Mallorca quan els que us dirigeixen ni tan sols són mallorquins. Pobrets!

Valoració:5menosmas
Per Joan Sastre i Balaguer, fa mes de 9 anys

Estimada Margarita. No sol fer comentaris als articles dels diaris digitals encara que si m'agrada llegir-los, però si qualque vegada ho hagués de fer, com ara mateix, no m'amagaria darrera un nom fals. Poques vegades parlo, però quan ho faig no m'amago. Per tant mesura el que dius amb quan hagis d'emprar el meu nom. Salut i gràcies.

Valoració:5menosmas
Per Margarita, fa mes de 9 anys

Segur que en Joan Sastre deu estar ben content. No hi ha dubte de qui són els 2 primers comentaris. Jajajaja

Valoració:3menosmas
Per maria, fa mes de 9 anys

Crec que més que motius patimonials, n'hi ha un altre de més contundent per retirar l'escultura: ÉS HORROROSA. Una ofensa a la sensibilitat!... Crec que Sineu es mereix una altra cosa molt millor.

Valoració:10menosmas
Per julian, fa mes de 9 anys

Me encanta que vayan los traidores del PSM a Sineu a ver la estatuta. Más publicidad a Jaime II, el pueblo y Mallorca. La estatua posiblemente no sea muy agraciada pero las dos mopis que salen en la foto junto a ella, es para "alquilar sillitas"

Valoració:-12menosmas
Per Jaume II, fa mes de 9 anys

Quina casualitat que aquests els tècnincs del consell que han redactat l'informe amb tanta rapidesa i diligència siguin del PSM. A l'hora d'aprovar catàlegs no fan tanta via no. Mesclar cultura i patrimoni amb política és de bruts i oportunistes

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris