muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

La Justícia fa arreglar la plaça Mallorca d'Inca

Una sentència obliga Construccions S'Esglai a reparar les deficiències que presenta l'espai urbà, remodelat fa 10 anys. La jutgessa sosté que la Sala és coresponsable dels desperfectes de l'enrajolat de la superfície

54316

La remodelació de la plaça Mallorca presentà diverses deficiències, com per exemple la falta d'adherència del paviment.

E. BALLESTERO

La Justícia ja ha dirimit responsabilitats sobre la malaguanyada remodelació de la plaça Mallorca d'Inca. En una sentència que es conegué ahir, la titular del Jutjat de Primera Instància número 3 condemna l'empresa Construccions S'Esglai SL a reparar la major part de les deficiències que presenta la plaça. La remodelació de l'espai s'enllestí ara fa deu anys i, segons un informe municipal, reparar-ne les deficiències val més de 600.000 euros.

La sentència, que no és ferma, és el resultat d'una demanda que Construccions S'Esglai interposà contra Proneco y Obras, perquè la primera empresa no havia cobrat íntegrament les factures derivades de la remodelació. Proneco y Obras és l'empresa adjudicatària de la reforma, però no la dugué a terme, sinó que subcontractà Construccions S'Esglai perquè l'executàs. Alhora, Construccions S'Esglai exigia que, en cas que Proneco no pogués, l'Ajuntament d'Inca abonàs el deute pendent.

La resolució no només desestima les reclamacions de Construccions S'Esglai, sinó que la fa responsable de la major part de desperfectes i la condemna a arreglar-los. Concretament, la jutgessa atribueix a Construccions S'Esglai les deficiències que afecten la permeabilitat de la coberta (responsables de les goteres) i de la falta d'adherència que presenten els enrajolats de les parets exteriors i interiors (que cauen en terra). Respecte de l'enrajolat de la superfície, que també es troba en mal estat, la sentència n'eximeix Construccions S'Esglai i n'assenyala Proneco y Obras i l'Ajuntament d'Inca com a responsables. La magistrada entén que el Consistori i l'adjudicatària acordaren substituir l'enrajolat que s'havia previst en el projecte inicial per un altre de més barat.

634.000 euros

Un informe de l'arquitecte municipal d'Inca xifra en 634.000 euros el cost d'arreglar la plaça Mallorca. D'aquests, uns 150.000 són per instal·lar un nou empedrat a la superfície (una feina que haurà de fer Proneco y Obras o bé l'Ajuntament d'Inca). El mig milió restant correspon a les obres en la coberta i en els enrajolats dels murs. Cal aclarir que alguns tècnics opinen que la coberta només es pot reparar construint-la de bell nou. Cal remarcar, així mateix, que el Consistori inquer no havia exigit en cap moment que s'arreglassin les deficiències de la plaça, sinó que la sentència és el resultat d'una demanda per impagament. Ara, caldrà veure la manera com la Sala reacciona.

En la Comissió d'Urbanisme i Patrimoni d'ahir, en què es donà compte de la resolució, l'equip de govern (Partit Popular) manifestà que tenia la intenció d'expedientar Proneco (l'adjudicatària oficial de la remodelació) per exigir-li que reparàs els desperfectes. Això no obstant, l'Ajuntament esperarà que acabi el termini d'apel·lació, ja que Construccions S'Esglai podria presentar un recurs davant l'Audiència Provincial. Per una altra banda, cal recordar que la Sala encara ha de resoldre el tema de la concessió. S'ha d'assenyalar que l'Ajuntament adjudicà la gestió dels serveis (aparcament, cafeteria i servei de neteja d'automòbils) a Proneco, però aquesta empresa traspassà, tot vulnerant allò acordat amb la Sala, la concessió a una altra empresa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No us deixeu enganar, fa mes de 9 anys

La història de la reforma de la plaça Mallorca fa empegeuir qualsevol que tengui dos dits de seny. A pesar de tot, la justícia sembla que arribarà a posar ordre allà on l'Ajuntament a mirat, any rera any, a una altra banda. Això és gestió (de la dolenta, però).

Valoració:7menosmas
Per Atsa torero, fa mes de 9 anys

La plaça Mallorca és un clar exemple de com s'han fet a Inca les coses durant els anys del boom de la construcció: amb precipitació, sense un projecte original, i sobretot amb molt poc gust, cercant sempre un rendiment immediat ja fos en retorn monetari o populisme electoral.
De l'aspecte horrible de la plaça Mallorca qui menys culpa en té és l'arquitecte, Al cap i a la fi es convocà un concurs. Al PP amb un projecte pèssim de pàrking i els seus canvis improvisats, en contra del projecte original; i a l'empresa cons(des)tructora que ho dugué a terme, és a qui hem d'estar agraïts durant molts d'anys els inquers. cada vegada que passem per allà davant, o quan anem a pagar l'IBI.
El president del Parlament deia als inquers que la nova plaça sortiria de franc als inquers... però aquest monument no interessa ni regalat.

Valoració:-2menosmas
Per Filprim, fa mes de 9 anys

Tanmateix, aquí ningú farà res i els qui ho haurem de pagar un altre pic som els inquers. Hi posau mesisons?
Per cert: aquesta plaça fa oi. No serveix per res. Els arquitectes que la dissenyaren segur que no hi han posat un peu a sobre.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris