algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Artà insta Madrid que compri la finca dels Canons

El ple aprova la moció amb els vots en contra del PP, que proposa que s'incorporin al Parc Natural del Llevant

30998

Ela Canons sóm ara Àrea Natural d'Especial interés protegida per llei l'any 2000.

Joan Sitges(G.Mas)

El ple de l'Ajuntament d'Artà ha aprovat instar el Govern de l'Estat, mitjançant el departament que consideri més oportú, o en darrer extrem l'Executiu balear, a comprar la finca dels Canons. Aquesta moció rebé els vots a favor de la coalició governant, Independents-IniciativaVerds-Convergència per les Illes, i del PSOE, a l'oposició. El PP s'hi pronuncià en contra argumentant que convé més invertir en activitats que generin llocs de feina.

Així mateix, s'hi demana que els Canons s'incorporin necessàriament al Parc Natural del Llevant, a més de la cessió de les cases del quarter de Betlem al Consistori artanenc, tal com la propietat actual ho fa. Aquest acord es trametrà a les presidències del Congrés dels Diputats, del Parlament autonòmic, de l'Estat espanyol i a la de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

S'ha de recordar que la zona dels Canons, situada entre la urbanització de Sant Pere i Ca los Camps i limítrofa amb el Parc Natural del Llevant, tenia un pla parcial aprovat per construir-hi una urbanització. En virtut del conveni urbanístic signat amb l'Ajuntament l'any 1995, el titular de la finca, Cala Veya SA, va fer una cessió dels terrenys que corresponen a la part entre la carretera i el cim de la muntanya. La Llei d'Espais Naturals, amb una modificació de l'any 2000, protegí íntegrament aquesta àrea.

Després de la desclassificació motivada per l'interès natural i paisatgístic d'aquesta zona artanenca, la propietat denuncià el 2004 el conveni firmat amb el Consistori i la Sala hagué de tornar l'espai cedit. De tota manera, els propietaris, pendents de la resolució judicial sobre la desclassificació, continuaren cedint la utilització de les cases del quarter a l'Ajuntament.

Ús del quarter

La cessió d'ús del quarter dels Canons ha permès als ciutadans d'Artà gaudir fins ara d'unes instal·lacions pròximes a la mar i devora el camí de pas de l'ermita cap a la Colònia. D'aquesta manera, es considera que és d'interès per al Consistori poder mantenir l'ús del complex esmentat, perquè els Canons serien també el lloc d'accés natural al Parc del Llevant des del litoral marítim de la Colònia de Sant Pere, amb els camins que comuniquen amb l'Alqueria Vella, on hi ha ubicat el centre d'interpretació del parc. A més, l'Ajuntament afirma que que la possessió, amb un interès ecològic i paisatgístic indiscutible, està en venda.

Així i tot, cal afegir-hi que el març passat, el titular de la finca dels Canons demanà al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) l'execució forçosa de la sentència del Tribunal Suprem del 5 d'octubre de 2010, que condemna el Govern a indemnitzar l'entitat amb 3.867.288 euros més els interessos per la desclassificació de sòl urbanitzable i la reconversió en àrea protegida (ANEI) l'any 2000. Des de l'Executiu anterior, el conseller de Mobilitat i Medi Ambient de llavors anuncià que es pagaria aquesta quantitat com a indemnització, en compliment de la resolució del TSJB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris