muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El Govern balear vol privatitzar 11 geriàtrics municipals dels pobles

Negocia amb els municipis per conformar un únic lot i treure'l a concurs durant aquesta legislatura

31004

Inca es planteja la possibilitat de privatitzar la residència Miquel Mir i el Govern s'ofereix a fer-ho.

ULTIMA HORA

El Govern balear intentarà tancar un acord amb els onze municipis de les Illes que gestionen residències públiques per formar un únic lot i treure-les a concurs públic. Així ho va explicar aquesta setmana el tinent de batle d'Inca, Felip Jerez, en referir-se al dèficit pressupostari que suposa per al municipi la residència municipal per a persones grans Miquel Mir. "El Govern ens ha plantejat aquesta possibilitat, fer-se càrrec, no només de la nostra residència, sinó de les d'altres 10 municipis per privatitzar-les en un únic lot, ja que, al capdavall, és una competència que no correspon als ajuntaments", va dir Jerez.

L'obertura, ara fa dues legislatures, d'un important nombre de geriàtrics a la Part Forana de gestió privada i amb places concertades a través del Govern (les anomenades residències comarcals, que va prioritzar el Govern de Jaume Matas) ha provocat el tancament progressiu de les residències d'ancians de gestió municipal, moltes d'elles heretades dels antics convents de religioses, que es van cuidar dels ancians als pobles fins que, com a conseqüència de la disminució del nombre de monges, aquests es van anar reagrupant i es van anar tancant convents de manera gradual. Els ajuntaments (és el cas de Pollença, entre d'altres) van assumir la gestió municipal dels complexos, que, des de llavors, han intentat adaptar a les normatives vigents. N'hi ha que ara no estan adaptats (és el cas de Pollença), de manera que tenen expedients d'infracció oberts per part de les institucions; i n'hi ha d'adaptats que ara hauran de realitzar noves inversions si volen acollir-se a la nova normativa, que entrarà en vigor el 2014 (és el cas d'Inca).

Les dificultats tècniques d'aquestes adaptacions, unides al dèficit econòmic que representa el servei (Muro, per posar un exemple, té un dèficit anual de 6.000 € per cada un dels seus residents), tenen els municipis ofegats. Alguns, com Inca o Muro, miren amb optimisme la proposta del Govern. però consideren que s'haurà de garantir, amb un conveni, la reserva de places a preus públics per als veïns de cada nucli.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per balear, fa mes de 9 anys

Això serà un desastre. Les residències conertades són un tim i tracten fatal els residents. Jo tenc la meva a una concertada, i la meva padrina està més mal cudada que quan estava vivint sola. Amb escares a les dues cuixes, amb inicis al sacre, Fucncionen amb ma d'obra barata, no qualificada, Allà on tinc ma padrina, ni tan sols la infermera és titulada, està en pràctiques i no s'entera de res.!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris