nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

“Hem posat en marxa vinyes per tot Mallorca”

En vinya solem empeltar a l'anglesa i de vegades a la soca”

31026

Vicenç Mateu.

Vicenç Mateu du la finca de Caubet Nou, a Bunyola, però ha sabut guanyar-se una bona anomenada en la realització de tota casta de feines a les vinyes i als arbres. Hi va néixer, a Caubet Nou, on els seus pares estaven de posaders, i hi aprengué l'art d'exsecallar "els dissabtes que no anàvem a escola", recorda. "M'interessava i m'agradava", explica.

On vàreu aprendre les feines del camp?
Vaig néixer a Caubet Nou, a Bunyola, on els meus pares estaven de posaders. Després estiguérem en una possessió de Binissalem i al final a Son Montserrat de Santa Maria. D'exsecallar arbres, en vaig aprendre amb mon pare, els dissabtes que no anàvem a escola. M'interessava molt i m'agradava. Després vaig estar 6 anys a can Ribes de Consell, amb l'amo en Joan, i vaig aprendre les feines de la vinya.

Feis molta feina a les vinyes?
N'hi hem fet molta i n'hem posades en marxa per tot Mallorca: Macià Batle, can Vidalet, Puig Agut, sa Torre de Santa Eugènia, Castell Miquel... Ara n'hem feta una a Llucmajor. També sembram trossos petits per a gent que vol fer vi per a autoconsum i, si els interessa, els feim el vi per ells. El que hem fet fins ara ens ha sortit molt bo. Per tant, a la vinya ho feim tot: preparar la terra, sembrar, podar, esporgar, veremar i fer el vi, si fa falta. En molts de casos, en duim el manteniment durant tot l'any.

Com es prepara una vinya?
Desfondar bé el sòl és la feina principal. Aquesta tasca es fa amb una arada subsoladora d'un solc. Així la planta troba fluix i té bon posar arrel. La clau és fer un bon clot perquè el que posa d'arrel un arbre ho posa de branca. Un cop desfondat, es llaura perquè quedi pla, s'hi posen fems i es passen els cultivadors. Després es marca i ja es pot passar a sembrar. Cobrim tot el procés, si ens ho demanen.

Quines feines més feis?
Duc Caubet Nou, que són 55 quarterades d'ametlers, garrovers, olivar i tarongers. Hi tenc esment i ho mantenc. Enguany he exsecallat ametlers i garrovers. A poc a poc la finca va millorant. Però, com ja he dit, faig molta feina per a altri. Una de les coses que més em demanen és fer empelts i en faig de tota casta.

Com feis els empelts?
En vinya solem empeltar a l'anglesa i a vegades a la soca. Empelts a la soca en feim sobretot a parres velles. Al costat de la soca faig una T, li pos la muda i la hi encaix amb un tallant, l'embolic bé i la deix ben cordada. Amb 12 dies treu. Quan té un pam, li tall la part de damunt. A Llucmajor en vaig fer 2.000 i han tret molt bons botons. Solen anar bé. D'escutet els feim a l'agost. A l'anglesa, a mitjan març i a l'abril. A la soca, pel juny. Les plantes han de tenir saba. Si la soca plora, és que té saba. La pell s'aixeca fàcilment. Per empeltar n'han de saber i hi fa molt la pràctica.

Quan preparau les mudes?
Les mudes les prepar a finals de gener o al febrer, abans que inflin. Les guard dins un safareig, fent manats, que vagin al cul i no els toqui la claror. També va bé guardar-les dins una cambra, se solen guardar a uns 6 graus, o ben embolicades i enterrades.

I en ametlers i garrovers?
En ametlers i garrovers feim molta feina d'exsecallar i també d'empeltar. N'hi ha que volen empeltar ametlers de prunera o d'albercoquer. Primer convé empeltar l'ametler vell de prunera i llavors d'albercoquer sobre el primer empelt. L'arbre que en resulta sol ser molt resistent i no importa regar-lo molt. El peu està avesat a la seca. Aquests empelts els solem fer de pua. Els envolt amb plàstic i l'empelt queda ben cordat, ben estret. Damunt el tall li pos pasta. Es fan a lluna nova de febrer. Faig les mudes el mateix dia. Els empelts en garrovers no volen branca vella. S'han de fer dins el tendre. I s'han de fer amb lluna nova.

Empeltes altres arbres?
Tots els que ens demanen i sabem fer. Empeltam oliveres i les mudes les feim al moment, el mes de març, de les branques que no han tret. També és un empelt que solem fer de pua, encara que a vegades també es fa de placa. L'olivera és un arbre que té saba i solen anar bé. L'alzina és més mala d'empeltar. Se solen fer de placa i per anar bé s'han de fer el 5 d'abril sobre branques de dos anys. Això em varen ensenyar i he trobat persones que feien el mateix, mirant de sembrar un dia concret. Amb els homes vells aprens molt i jo ho he après tot d'escoltar els que en saben.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Remei, fa mes de 9 anys

Això és anar endavant.

Necessitam gent com aquesta a les Illes Balears.

I que els polítics els donin suport, no els posin dificultats, els facilitin la feina de crear feina i ATENCIÓ: que els imposts que paguen quedin a les Illes Balears i no se'ls enduguin a mantenir altres comunitats.

Visquen els bons empresaris i la iniciativa creativa.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris