cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 23°
24°

Mà de metge a l'església de Sineu

La façana del temple necessita una millora urgent i la parròquia promou una pamboliada popular per recaptar fons

32500

El portal Major de l'església està apuntalat des de fa dos anys, mentre que la façana pateix una erosió severa.

m.serra

Un dels majors tresors patrimonials de Sineu necessita una actuació urgent. L'Església de Santa Maria, construïda -segons sembla- el 1249, ha estat sotmesa a diverses millores a l'interior i ara és la seva façana principal la que reclama una actuació urgent. De fet, el portal Major del temple parroquial fa dos anys que es troba apuntalat, per tal d'evitar-hi despreniments que puguin fer mal els sineuers que van a missa o les persones que cada dimecres acudeixen al mercat. Amb l'objectiu de trobar el finançament necessari que permeti dur-ne a terme la reforma, la parròquia de Sineu ha organitzat una pamboliada popular, que se celebrarà dissabte que ve a les 21 hores a la plaça de Sant Marc.

Un poble solidari

No és la primera vegada que el poble es bolca en la millora del temple parroquial. De fet, segons explica Joan Josep Bonnin, encarregat del manteniment de l'església, "fa cinc anys que, des de la parròquia, s'organitza un sopar a la fresca; els doblers recollits durant tots aquests anys s'han invertit per millorar l'interior de l'església, que també necessitava una millora profunda".

"L'experiència ens diu que el poble de Sineu no decebrà la seva església i acudirà al sopar, ja que, en anys anteriors, hi aplegàrem unes 100 persones i en aquesta ocasió hem posat a la venda, a un preu de 10 euros, 200 tiquets que es poden comprar a la mateixa parròquia o en diferents comerços del poble", assegura Bonnin.
Segons detallen des de la parròquia, la millora de la façana encara no està pressupostada perquè el projecte de rehabilitació es troba ara a mans del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, ja que el centre històric de Sineu va ser declarat Bé d'Interès Cultural. Allò que sí que s'ha fet públic és que la millora del mur del temple es realitzarà en tres fases, ja que, a més de reformar el portal Major, s'ha de rehabilitar la façana, que pateix allò que és coneix com a "mal de la pedra".

Amb el pas del temps, les sals de l'aigua de la pluja han fet malbé el marès, l'han erosionat i li han provocat diverses microfractures. De fet, si un observa la façana hi podrà veure el contrast existent entre les zones més danyades i aquelles que ho estan menys. La millora de la façana de l'església anirà acompanyada de la rehabilitació parcial de la plaça de l'Església de Sineu, a la qual el temple té sortida, ja que l'Ajuntament té previst de reduir-hi parcialment el pas dels vehicles i a on recentment s'ha col·locat una estàtua en honor a Jaume II, impulsor del mercat dels dimecres.

Més reformes

Tot i això, no és la primera vegada que l'església de Sineu queda sotmesa a reformes. El 17 de maig del 1505 un incendi calcinà part del temple, que hagué de ser reconstruït. A més, entre els anys 1880 i 1881, el nou temple hagué de ser sotmès de nou a obres d'ampliació, entre les quals destaca una capçalera i el creuer, amb una important cúpula de base octogonal sobre trompes, que desdibuixa un joc de nervadures en forma d'estrella. El temple té una nau única amb capelles laterals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per secta, fa mes de 9 anys

amb la quantitat de diners que té l'església, patrimoni, devots etc...!!! heu d'anar a demanar llimosna al poble? quina barra!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris