nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

“L'objectiu és fer un oli de qualitat que pugui competir”

A Mallorca ens manca difonfre una cultura de l'oli”

32660

Joan Miralles.

Mateu Morro

Just davall de Cura, a Treurer, no lluny de Castellitx i d'Albenya, Joan Miralles i la seva família hi elaboren amb esment un oli d'alta qualitat.

Com va ser que us convertíreu en olivicultor?
Vaig comprar Treurer el 2000 i hi vàrem trobar aigua. Tenia la finca, m'agradaven les oliveres, però no tenia ni idea de com es conreaven. A poc a poc, amb tres o quatre anys, les vaig sembrar. El 2006 subsolàrem i plantàrem i el 2009 en férem la primera collita. Ara, estam en uns 6.000 litres i la producció té uns increments importants cada any.

On heu après l'ofici?
Sabia de l'existència de la Denominació d'Origen, coneixia el que es feia a diferents finques, però hi va haver tres persones que m'ajudaren: Pep Oliver, Pep Solivelles i Pere Miralles. Vaig anar molt a la seva roda. També vaig viatjar per Andalusia i per Itàlia.

Com és el vostre olivar?
Té uns 200.000 m2 i hi ha 3.000 oliveres, amb un marc de plantació de 5 x 8, bastant ample, i de cada cop n'estic més content. Vaig tenir ofertes per fer un olivar superintensiu, però m'ho vaig llevar del cap. L'arbre ens donarà una millor qualitat, sens dubte, i s'integrarà en un paisatge ben format. L'objectiu és fer un oli de qualitat que pugui competir amb els millors del món.

Com n'elegíreu les varietats?
Me'n vaig informar molt. Dins la Denominació d'Origen hi pot haver picual, empeltre o mallorquina i arbequina. Som un ferm defensor de la Denominació d'Origen, perquè crec que sortir al mercat exigeix disposar d'aquesta certificació. Si hi ets i compleixes, cosa que du feina, el mercat valora el producte. La Denominació d'Origen, amb les tres varietats, dóna marge per fer olis completament diferents, acudint, si convé, als cupatges més diversos.

L'arbequina té un paper central en el vostre oli?
Sí, a causa que té una producció alta i regular i, també, perquè un oli que haurà d'anar a Europa ha de tenir unes característiques de sabor determinades. Així, en l'arbequina, els atributs de l'oli hi queden ben equilibrats. A una cultura alimentària que procedeix del món de la mantega no li podem donar un oli d'oliva qualsevol. També tenim una mica de picual i d'empeltre.

Com duis l'olivar?
No hi volem herba i, per això, hi passam els cultivadors. Volem que tot sigui per a l'olivera. Recollim l'oliva verda i hi perdem una mica en rendiment, però hi guanyam en qualitat. Collim a final d'octubre o novembre i cada dia duim l'oliva a la tafona. La collim amb un tractor que du un paraigua incorporat a l'inrevés, amb un compressor amb pintes que s'hi acoblen. La duim a la Cooperativa de Sóller.

Quin és el procés d'elaboració de l'oli?
Un cop fet, el feim reposar dins un dipòsit d'acer inoxidable en una cambra a temperatura controlada. L'oli és tèrbol, però les miquetes van davallant i se cima. No el filtram per no fer-li perdre propietats. L'oli fet a principi de novembre per Nadal pot sortir al mercat.

Com el treis?
Feim una botella de mig litre i una de 250 grams. L'ampolla du un tap d'alumini i un dosificador, molt útil per trempar sense que la botella ragi.

Com veis el futur de l'oli de Mallorca?
La clau és la comercialització de l'oli. Nosaltres fins d'aquí a 8 o 9 anys no arribarem a un màxim de producció. Cada any hi ha més oli de Denominació d'Origen a Mallorca. El mercat local creix i la gent que prova l'oli de Mallorca repeteix, però el creixement de la producció serà superior al del mercat local. Hem de sortir a fora d'una manera decidida i valenta. A Mallorca també hi ha feina a fer: ens manca difondre una cultura de l'oli. Ho tenim bé i hem de començar per nosaltres, ajudant la Denominació d'Origen a donar a conèixer l'oli i a obrir nous camins.

I en el vostre cas com enfrontau l'obertura cap a fora?
Seguim un programa d'exportació en el qual hem invertit doblers. Enguany hem exportat un 12% de la producció a Alemanya i als Països Baixos. I ho hem fet amb els nostres preus i condicions: el nostre mercat natural és Europa i ho tenim clar. Europa és gran i volem continuar fent aquesta feina de difusió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris