nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Inca i Marratxí, els grans municipis de Mallorca amb menys pressió fiscal

Els calvianers, amb una mitjana de 1.246 euros per habitant, són els que paguen més impostos

32756

Façana de l'Ajuntament d'Inca.

Martina Poquet(A Pol)

Dels municipis de Mallorca de més de 20.000 habitants, Inca i Marratxí són els que exerceixen menys pressió fiscal; és a dir, els marratxiners i els inquers són els ciutadans que menys impostos i taxes abonen als ajuntaments respectius. Aquesta és una de les dades que ofereix l'informe que la Sindicatura de Comptes ha elaborat a partir de l'anàlisi dels pressuposts que manejaren els consistoris de les Balears el 2008. De mitjana, els ciutadans de l'Arxipèlag abonaren 722,4 euros en concepte d'impostos directes, indirectes i taxes als ajuntaments. A Mallorca, els municipis amb més de 20.000 habitants que menys pressió fiscal exerciren són Inca, amb una mitjana de 521,7 euros per habitant, i Marratxí (569,19 euros). Calvià se situa a l'altre extrem, amb una mitjana de 1.246 euros per habitant.

L'informe de la Sindicatura indica que, en el conjunt de les Illes, la pressió fiscal municipal es va incrementar un 2,5 per cent respecte de l'exercici anterior (2007). Dels que l'apujaren, devuit consistoris ho feren més d'un 10 per cent amb relació a 2007, encara que no especifica quins. En total, conclou la Sindicatura, vuit consistoris de les Illes recapten més de 1.000 euros per habitant i desset, menys de 500.

Pel que fa a Calvià, l'informe assenyala que, tot i ser la localitat amb més pressió fiscal, aquesta es reduí un 3,3 per cent respecte de 2007. Així mateix, s'ha de dir que Calvià és el poble que, de mitjana, més despesa fa per habitant. Llucmajor, amb una mitjana de 852,6 euros, és l'ajuntament que més incrementà la pressió fiscal en compració a l'exercici anterior. Concretament, s'augmentà un 41 per cent, assenyala la Sindicatura. Manacor també té una pressió fiscal relativament baixa, per sota de la mitjana balear. Concretament, segons la Sindicatura, els manacorins varen pagar 593,6 euros de mitjana al seu Ajuntament en concepte de taxes i impostos.

Torres: "Hem fet una política seriosa"

El batle d'Inca, Rafel Torres, es mostrà satisfet per les xifres de l'informe de la Sindicatura de Comptes respecte de la pressió fiscal municipal. "La veritat és que hem desenvolupat una política molt seriosa pel que fa a imposts i taxes, i la Sindicatura ho reconeix. He sentit a l'oposició dir barbaritats sobre el que recapta l'Ajuntament d'Inca, que si havíem incrementat la pressió fiscal un 1.000 per cent, que si la contribució era de les més cares de Mallorca... La Sindicatura demostra que no és cert", va manifestar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris