cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Mallorca vista des d'una Súper 8

El cineasta campaner Gabriel Mayans ha estrenat Les primaveres i les tardors, un curmetratge que arriba després de més de 30 anys filmant reportatges, documentals i fantasies en 8 mm i en català

"Vaig començar a filmar perquè m'encanta llegir i el que faig és transformar en imatges allò que llegesc". Gabriel Mayans revela el seu gust per les novel·les d'autors de l'Illa que parlin de Mallorca. Si hi ajuntam un sistema de filmació arcaic però mític, tindrem a les mans cinema vist des d'una Súper 8, amb gust de la terra i en català.

Ventura Morey i Sebastià Alzamora són alguns dels gurus literaris que hi ha apareixen. Mayans ha pogut disposar de la seva col·laboració i, fins i tot, Morey surt en el curtmetratge com a actor.

La darrera producció del campaner, Les primaveres i les tardors, li exigí nou mesos de rodatge, "de Nadal fins un dia abans de l'estrena", aquesta mateixa setmana. Sobre l'adaptació de la novel·la de Baltasar Porcel, conta que "hi han participat 37 intèrprets, no professionals, sinó amics i veïns del poble". A més, "hi has d'afegir l'any i mig de feina per preparar-ne el guió, il·luminar, decorar, pensar en els actors i decidir-te a gravar". En destaca l'ajuda de la néta, Victòria, "sense la qual no hauria fet la pel·lícula".

Els seus inicis, però, ens porten a l'any 1975, quan començà a enregistrar documentals, reportatges i fantasies, en el que ell anomena "posar imatges a poemes d'autors mallorquins". Mayans continua aferrat a la Súper 8, atès que "són còpies úniques: no n'hi ha duplicats i això li dóna un caràcter diferent". I el cinema en català és, senzillament, perquè "ho faig per a mi mateix, encara que la gent vegi les filmacions, i no hi ha motiu per canviar de llengua". Aquest home, retirat de la feina en una fàbrica, passa molt de temps visualitzant el que li agradaria filmar. Reconeix que ja té un altre projecte al cap: "Ja sé el que vull fer, però és l'únic que tenc".

Cinema diferent

El cinema gravat en 8 mm és una manera diferent de rodar que suposà un canvi radical en el món dels audiovisuals durant els 70, però fou tan popular com efímer: si a mitjan dècada tothom gravava els infants a la platja amb una càmera d'aquestes, cap als 80 es va veure desbancada per una nova virgueria: el VHS.

El sistema Súper 8 filma les imatges en mut i després cal incorporar-hi la veu mitjançant el doblatge. "La dificultat és que les escenes dels actors s'avinguin amb el so doblat", explica l'autor campaner. A més, el so el proporciona la cinta magnètica, que són dues bandes de 4,5 mm que s'han d'aferrar a la pel·lícula d'imatges, de 8 mm. "I tot això s'ha de manejar amb les mans! De paciència, n'has de menester molta", confessa Mayans.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris