nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

“Hem recuperat dos horts i tenim una botiga digna”

La cooperativa Coanegra es dedica a la producció d'hortalissa i ara acaba d'obrir una botiga al Figueral, a Marratxí.

Com neix la cooperativa Coanegra?
De la inquietud de lluitadors de mil lluites, de consumidors i pagesos, que arribam a la conclusió que hem de canviar la nostra cultura de produir i consumir. Canviar el món és lluitar per una economia al servei de la persona. Abans érem consumidors de paneres ecològiques, per solidaritat amb els pagesos, però necessitàvem fer una passa que inclogués més coses que la simple panera. I a uns preus suportables.

Com integrau els pagesos en el projecte?
Vàrem parlar amb pagesos i els demanàrem: és possible produir en ecològic a l'abast de tothom i que sigui rendible al pagès? La resposta va ser que sí. Ara ajuntam pagesos de Consell, Santa Maria, Sencelles i Muro. I compram a pagesos no socis de Vilafranca, Petra, Manacor i Sóller.

Ha estat fàcil dur a port el projecte?
Fa un any que li donam voltes. Vàrem començar a fer reunions i decidírem fer una cosa conjunta en la qual pagesos i consumidors participassin en la comercialització. Hem trobat dificultats: els pagesos no tenen una cultura de treball conjunt i els consumidors desconeixen el món del camp. Hauríem de conèixer de manera directa la feina del pagès, nosaltres ho hem fet i d'aquesta manera hem anat formant l'equip.

Com així us heu establert primer al Figueral, a Marratxí?
Cercàvem un local i aquí, a més a més, vàrem trobar una demanda, ja que no hi ha a tot aquest redol cap botiga de menjar per comprar un bocí de formatge o mitja síndria. Ens va sortir aquest local, ens vàrem entendre i hem posat fil a l'agulla. Donam una resposta al Figueral i a la demanda dels nostres coneguts: atenem dos tipus de públics i dues necessitats diferents.

Quins són els vostres objectius?
L'objectiu principal és que els pagesos entrin en la comercialització. Podem, com a consumidors, ajudar en aquesta part. Volem contribuir a crear una altra cultura de consum i pensam que la botiga ha de ser sostenible ecològicament, socialment (en el sentit que els pagesos tinguin garantit un sou digne) i econòmicament.

Quins productes teniu?
La nostra producció ecològica és hortalissa de temporada: tomàtiga, pebre, carabassó... A la botiga admetem altres productes: primer els propis productes ecològics, després els ecològics de Mallorca, llavors els de Mallorca en general, i en quart lloc els ecològics d'altres llocs. Dins aquestes prioritats intentam afinar la selecció de productes. També ajudam el consumidor i l'educam a conèixer el producte local i de temporada. Hem de canviar l'hàbit de consum de creure que tot l'any podem menjar de tot.

Quins són els problemes del nostre camp?
Hi ha un problema en la transformació dels productes. El producte fresc es concentra en el temps i s'hauria d'escalonar. És el peix que es mossega la coa: com que el sector no és rendible els joves no s'hi dediquen. Els pagesos estan cremats i en part és per culpa seva, però només en part. No els podem donar lliçons de res. El que salvarà la pagesia no seran les subvencions, sinó la complicitat dels consumidors.

Quina política de preus seguiu?
Els preus han de ser assequibles. Hem posat els preus (després de fer una enquesta) que els consumidors han dit que estaven disposats a pagar: fins a un 25 % més en productes ecològics. Però també feim ofertes de productes a preus molt bons. Avui mateix, les mongetes les tenim a 2 €. L'objectiu és fer viable el projecte i que surti un preu just pels pagesos. Canviar el món, fer-lo més sostenible, té un preu.

Satisfet d'aquesta primera etapa?
Hem recuperat dos horts que feia anys que no se sembraven i tenim una botiga digna. La gent s'hi troba bé i ho agraeix. Sabem on anam. Una altra cosa és si serà possible arribar-hi. Si això va bé, en dos o tres anys hi haurà pagesos joves que hi voldran fer feina. Si tenguéssim gent preparada podríem cultivar el triple. Un pagès no s'improvisa i un pagès ecològic, menys: això s'aprèn amb temps i experiència.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris