nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

“No hi ha altre camí que arribar al consumidor final”

De les oliveres mallorquines de muntanya, ara ningú ja no se'n recorda”

32858

Pep Rotger.

M.P.

Pep Rotger, de Can Verano de Caimari, fa ametles mallorquines torrades i oli verge extra d'olives de muntanya, que comercialitza amb la marca Cas Col·lector.

Sempre heu fet de pagès, Pep?
No, primer menava camions i excavadores. Tanmateix, el món de la construcció no m'agradava i pensava que mai no m'hi podria realitzar. Per això, el vaig deixar l'any 1994.

I què feis ara?
Duc olivars a la muntanya, ametlers i garrovers, i tenim ovelles. M'encarreg d'unes 25 hectàrees d'olivar: darrere el puig de n'Escuder, els Horts, la Palatera, Can Bernat... D'ametlerar en duc unes 20 hectàrees a Son Vivot, Talapí i altres finques.

Estau content d'haver deixat la construcció?
Quan vaig deixar la construcció, les ametles i les garroves anaven bon preu. De llavors ençà, els preus han baixat i la construcció ha tingut anys molt bons, fins ara que ha caigut en picat. No em penedesc d'haver triat el camp.

En podeu viure?
Sí, però he passat els meus problemes i no trobes ajuda quan l'has de menester. El món pagès és un món que depèn molt de les subvencions. Hem de fer coses, com crear productes de qualitat que ens donin un valor afegit i puguem fer rendibles les explotacions. No hi ha altre camí que arribar al consumidor final fent productes de molta qualitat.

Vós ja heu començat a trescar aquest camí?
El 2003 vaig començar aquesta línia. Vaig posar en marxa la marca Cas Col·lector i faig oli i ametles torrades, amb pocs recursos econòmics, a poc a poc. Vaig aconseguir el registre de sanitat i d'indústria, que em permeten etiquetar els meus productes i vendre'ls a tercers. No sé com me n'he sortit. A Mallorca, que és un paradís, pareix mentida que la gent que té iniciatives sigui tan maltractada i ho hagi de passar tan malament. Et trobes amb les portes tancades.

Com us surt l'oli?
Enguany he fet un oli de 0,26 graus, un veritable oli "pota negra". De cada any, surt millor. És un oli molt afruitat, amb el punt amarg que li donen les olives mallorquines. És un oli que, gràcies a l'oliva mallorquina, té un retrogust excel·lent. Hi pos un poc d'arbequina.

Us du molta feina l'olivar de muntanya?
L'olivar té avantatges i inconvenients. Si hi tens ovelles, no t'has de preocupar de fer-hi els bordalls. Du quatre vegades més feina fer els bordalls que no exsecallar. Les ovelles, a més, adoben el sòl d'una manera natural. Exsecallam en anys alterns i l'altre any feim les tanyades. Has de fer el tractament contra la mosca i contra els fongs. L'olivera mallorquina és molt sensible als fongs i a l'ull de gall que fa caure la fulla.

Com colliu l'oliva?
La de taula la cull a mà. No en volen molta, se n'està perdent el consum a favor de l'oliva de la Península, que va a meitat de preu. L'any passat es va vendre a 1,50 el quilo i fa 15 anys anava a 2 euros. Per fer oli, la cull amb un vibrador de mà i teles.

Creis en l'oliva mallorquina?
Sí, és injust el que passa amb les oliveres mallorquines de muntanya, que ara ningú no se'n recorda. La Denominació d'Origen es va fer per a tres varietats d'oliva -empeltre, arbequina i picual-, però no són tres varietats iguals. Trob que la mallorquina o empeltre hauria de tenir un reconeixement especial. Les oliveres de muntanya són menys rendibles i contribueixen al paisatge de Mallorca. Hi has d'haver nascut per fer-hi la feina. Se li hauria d'haver fet un reconeixement: a l'olivera mallorquina i a la gent que l'ha estimada. Per això, jo no estic dins la Denominació d'Origen, perquè vull fer l'oli talment com crec que s'ha de fer. Vull ser honest amb mi mateix.

Com feis les ametles torrades?
Vaig collir la meva ametla i vaig triar l'ametla dels arbres més vells, la més gustosa. Ametla sobretot d'ametlers gomosos o verderetes. Però no trobava ningú que me la volgués encetar per poder triar-ne el bessó. No trobes suport. Faig torrades d'uns 100 quilos. La vull torrar amb llenya d'ametler. Per això, estell ametlers morts perquè la llenya sigui ben seca. De cada vegada, em surten millor. Amb l'ametla es pot arribar a fer un producte fantàstic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xisco, fa mes de 6 anys

Per molt que me donas Don pep rotger el permis per tutetjar-lo no ho podria fer mai , tal personatge com ell es sumament necesari per la subsistencia de la nostra terra , gent com ell fan que les illes segueixquin seguent uniques , anim Don Pep no es cansi mai de lluitar per donar a coneixer lo millor del mon , els productes de la nostre terra . Gracies mil .

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 9 anys

"No em PENET d'haver triat el camp".

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris