cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

La festa del batre torna a la vila

Santa Margalida recupera la seva festa més pagesa a l'Hort d'en Degollat, on va néixer Joan Mascaró

54144

El batle, Miquel Cifre, ahir fent el paller a l'Hort d'en Degollat, on el 27 d'agost tindrà lloc, nou anys després de la darrera edició, la festa pagesa de batre.

La vila recupera, després de nou anys, la seva festa més pagesa, la que es coneix com la festa del batre, que va impulsar el socialista Miquel Cifre durant el primer mandat com a batle i que va desaparèixer posteriorment durant els anys de govern de PP i CPU. Tot és a punt a l'Hort d'en Degollat (finca natal de Joan Mascaró i Fornés) per rebre els habitants de Santa Margalida el pròxim 27 d'agost. Ahir, el batle, Miquel Cifre; la regidora de Festes, Miquela Pomar, i la d'Hisenda, Antònia Perelló, acompanyats de diversos voluntaris del poble, varen procedir, sota les ordres de l'amo en Miquel, a construir un paller, tal com els feien els nostres padrins.

En aquell temps, no existien les compostadores i la palla s'emmagatzemava durant mesos en pallers a l'aire lliure. Per tant, per construir el paller, ha estat necessari realitzar el procés invers: destrossar les bales per amuntegar-ne la palla. El paller serà part de l'escenari de la festa del batre, que ocupa una antiga era, on, també utilitzant els aparells tradicionals, se separarà el gra de la palla.

Fa uns dies, bona part de l'equip de govern va dedicar la jornada a recollir l'ordi que s'usarà durant la festa. No faltaran durant la festa gran, que es durà a terme el 27 d'agost, els glosadors ni les tradicionals sopes d'era. La festa del batre, impulsada fa poc més d'una dècada, va ser durant anys la festa pagesa per excel·lència a la vila. Hi participaven mig miler de persones que acudien, bé caminant, en bicicleta o en carro, a l'Hort d'en Degollat per col·laborar en les tasques de batre. Grans i petits s'hi divertien amb les tradicionals tasques del camp. Llaurar, segar i sembrar eren els eixos bàsics de la feina, especialment didàctica, amb què els vilers volien ajudar a millorar el coneixement de la història viva de Mallorca. Era una jornada que s'emmarcava en el programa de festes de la Beata.

L'any 2000 el PSOE va denunciar per primera vegada que el nou govern del PP i CPU tractava d'acabar amb la festa, ja que havia estat exclosa del programa inicial de festes, però no del definitiu. La darrera edició es va celebrar finalment el 2001.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per la beata, fa mes de 9 anys

MOLT BONA IDEA DE RECUPERAR LA NOSTRA CULTURA, COSTUMS I HISTÒRIA. ENHORABONA!

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris