cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

El pont del Riuet s'esbucarà el mes de setembre

El TSJIB diu que les obres de desviament han de començar el dia 1 del proper mes. El 26 de setembre s'ha de tomar

126796

Imatge del pont del Riuet, que s'haurà de demolir aquest estiu.

Guillem Mas - G. Mas.

El pont del Riuet de Porto Cristo té data de caducitat: el 26 de setembre, a tot estirar, n'haurà de començar la demolició. Vuit setmanes abans, l'1 d'agost, s'iniciaran les feines per desviar els serveis elèctrics i de sanejament que hi passen. Mentre durin les obres, la construcció quedarà oberta al trànsit rodat i de vianants per evitar-los el trastorn que els podrien suposar aquestes tasques, atès que veurien tancades les rutes alternatives.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va fer pública ahir una providència en la qual dóna per resolta la petició, formulada per l'Ajuntament de Manacor, d'ajornar l'actuació fins després de la temporada estival per evitar danys als comerciants del nucli costaner.

Després de consultar els veïns afectats -que no varen indicar res- i les empreses adjudicatàries de la demolició, la Sala Contenciosa ha fixat un calendari per a les obres en el qual marca, de manera inamovible, el principi de la fi d'aquesta construcció, declarada il·legal pel Tribunal Suprem fa quatre anys.

Temps

El document assenyala que l'inici de les obres, tant les de desviament com les que serviran per tomar la infraestructura, ha de ser "tan aviat com resulti possible". Per si de cas, en fixa una data i hora límits: les vuit del matí de l'1 d'agost i del 26 de setembre. També fa la mateixa precisió per a l'obertura al trànsit: "mai abans de l'1 d'agost a les 6.00 hores" i "com més prest millor i, en tot cas, abans del dia 24 de setembre de 2011 a les 00.00 hores". A més, l'organisme judicial estableix per a l'Ajuntament de Manacor l'ordre d'informar el Tribunal cada setmana sobre la marxa dels treballs.

De fet, la Sala Contenciosa és molt clara a l'hora d'advertir l'edil d'Urbanisme i responsable d'executar la sentència, Llorenç Bosch (Partit Popular), a qui nomena personalment, que no pot acceptar cap retard ni paralització de les obres sota cap circumstància. Les companyies adjudicatàries comunicaren al jutge que necessiten deu dies per organitzar les tasques i vuit setmanes per desviar els serveis. Aquesta és la referència que ha pres el TSJB i l'horitzó per al final del serial legal del pont i del pont mateix.

Convé destacar que el Tribunal fixa aquest calendari per evitar trastorns als comerciants i empreses turístiques de la zona, que ja han expressat malestar diferents vegades en el cas que l'actuació es dugui a terme en plena temporada turística. Segons manifestà el regidor de l'àrea costanera, Joan Gomila, "si s'executassin aquests mesos, les obres de desviament prèvies a la demolició suposarien la pèrdua de gairebé 300 llocs de feina".

Legalitat

Per part seva, el Consistori manacorí continua defensant la legalitat del pont del riuet. De fet, el ple municipal aprovà, per unanimitat de tots els partits polítics, una moció per sol·licitar al TSJIB que endarrerís fins al mes d'octubre la desviació de serveis. Els veïns han sortit al carrer diversos pics per mostrar el desacord amb les resolucions judicials. Això no obstant, des de l'Ajuntament posen en relleu que "aquestes obres suposaran dividir Porto Cristo en dues parts". Convé recordar que les coves del Drac, un dels grans atractius turístics de la zona, són just a l'altra banda de la infraestructura.

Sense cap possibilitat de salvament

"El Tribunal considera necessari reiterar, una vegada més, que l'execució de la sentència és ineludible, és a dir, que el pont ha de ser demolit". La providència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears no deixa marge de dubte. Davant possibles nous recursos i sol·licituds perquè es modifiqui la resolució, adverteix que seran "inviables jurídicament" i que es de- sestimaran. El to del document és definitiu: ni paralitzacions ni endarreriments. El pont s'ha de tomar. Comença ja el compte enrere defintiu per a la demolició: el 26 de setembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris