algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

“Amb un compost bo, la fertilitat del sòl millora”

Els grecs, els egipcis i els maies ja utilitzaven el compost”

Jonathan es dedica al subministrament de maquinària i materials per fer compost. Ara, ha estat a Mallorca per difondre les tècniques del compostatge controlat.

Què és el compostatge controlat?
Pretén que la vida anaeròbica dels residus sigui substituïda per una microflora aeròbica. No és bo abocar fems de manera incontrolada. Tan sols el compost que s'hagi fet d'acord amb les lleis de la natura equilibrarà el sòl i en restaurarà la fertilitat. Molts de productors convencionals i ecològics de tot el món han adoptat ja aquest mètode.

És important fer un bon compost?
Sí, perquè equilibra els sòls i els dota d'una estructura grumollosa que elimina problemes d'erosió, lixiviació i compactació. Gràcies a l'acció de bactèries i fongs aeròbics, es redueixen els patògens i els cultius són sans i resistents, cosa que hi fa innecessària l'aplicació de molts de productes químics.

Com és el procés?
Dura entre 6 i 8 setmanes i no hi ha olors desagradables. La lixiviació i la infiltració de l'aigua de pluja no hi són possibles, perquè les piles de compost són cobertes d'un teixit impermeable a l'aigua i permeable als gasos. Per mitjà de la inoculació d'un producte específic, la matèria primera es transforma en humus de nutrició i, amb la finalitat de garantir el producte final, el procés s'acompanya d'anàlisis de temperatura, del cicle del nitrogen, del diòxid de carboni, etc.

On es fa el compost?
El pati per fer compost ha de tenir el pendent necessari. És millor si està protegit del vent i cal que tingui accés a l'aigua. Es fan caramulls de fems, de forma allargada i de les mides correctes. El cobertor n'evita la sequedat. Els materials es barregen de manera homogènia a mà o amb una voltejadora.

Amb quins materials feis feina?
Les restes de poda de jardí -en aquest cas s'ha de disposar d'una trituradora- en poden ser la capa base. La palla és una bona font de carboni i les restes de cuina hi han de ser en una proporció inferior al 10%. Els materials verds hi resulten molt útils i afavoreixen els microorganismes aeròbics. El darrer afegit és el d'un material feixuc, com ara terra sense pedres.

Què és el te de compost i per a què s'utilitza?
És l'extracte líquid del compost que conté nutrients solubles i microorganismes beneficiosos que milloren el creixement de les plantes i els donen més resistència contra les plagues. Segons quins productes químics maten els microorganismes que estimulen el creixement vegetal, mentre que el te de compost millora la vida del sòl i de les plantes. El te pot aplicar-se a nivell foliar o a la terra amb l'aigua de reg.

Fa gaire temps que es coneix el te compost?
Els grecs, els egipcis i els maies ja utilitzaven aquesta tècnica per millorar els cultius. Avui, aquestes pràctiques es recuperen altra vegada per millorar la vida al sòl i la fertilitat de les plantes.

Quins són els avantatges del bon compost?
Si el compostatge compleix els requisits quant a dimensions de la pila, combinació dels materials per al compost i control de paràmetres, el producte final serà d'alta qualitat i bo de vendre. D'altra banda, el compostatge crea llocs de feina i fan falta gestors de residus que elaborin un bon compost, perquè el volum de matèria orgànica a la nostra societat de cada vegada és més gran.

I els avantatges ambientals?
Evita l'erosió del sòl; redueix o elimina els pesticides, herbicides i fungicides; els cultius creixen millor i la quantitat de la producció i la biodiversitat del sòl augmenten. És un model de gestió integral dels residus orgànics que millora la qualitat nutricional dels aliments i permet estalviar aigua.

Quina és la resposta de la gent a la vostra proposta?
N'hi ha molt d'interès pertot arreu. Actualment, hi ha 5 plantes de compostatge a l'Estat que en segueixen el mètode. L'efectivitat del compostatge ha quedat avalada per centres de recerca i associacions científiques com Soil Association, del Regne Unit, i pel Ministeri d'Agricultura d'Àustria, Noruega, Bèlgica, Holanda i el País de Gal·les i per la Universitat de Washington.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris