algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

“L'estructura de l'hotel Son Moll estava malament: tot s'havia podrit”

Els operaris ferits en l'esfondrament expliquen durant el judici el deteriorament de les bigues i que no hi havia puntals

127810

A la imatge el banc dels acusats i dels seus defensors

Joan Torres

Bigues plenes de rovell i corbades que queien en passar. Els treballadors ferits en l'esfrondrament de l'hotel Son Moll relataren ahir en el judici les males condicions en què estava l'ala nord de l'immoble quan s'hi produí l'accident, el 16 de desembre de 2008. Un ferrer que era al lloc dels fets assenyalà: "L'estructura estava molt malament: tot s'havia podrit. Era una cosa que es veia a simple vista. Un simple cop feia caure les corbades".

Durant les obres no es va apuntalar l'interior dels deu pisos de l'edifici. Els tres operaris assenyalaren que només s'havia col·locat algun reforç a les corbades de formigó que s'havien enfonsat. A la planta baixa, tres finestres es convertiren en portes d'un metre vuitanta d'ample i més de dos metres d'alt, totes practicades a la paret mestra.
Aquestes feines es dugureren a terme el dia anterior al desastre. El picapedrer que les efectuà manifestà que ningú no li havia indicat que havia de reforçar els buits i que havia estat iniciativa seva posar-hi un puntal. L'únic que sí que estava reforçat era el voladís exterior de la façana.

Els tres treballadors ferits coincidiren a assenyalar que l'hotel "feia por". La situació de l'immoble solia ser tema de conversa entre els operaris que hi feien feina dedins. Segons recordà un dels testimonis, "sovint comentàvem que el dia que hi pegassin un cop, ens n'hauríem d'anar corrents". El mateix matí que va tenir lloc l'accident, plovia molt a Cala Rajada i el vent bufava fort. A la planta baixa, un dels picapedrers, que hi va perdre la vida, feia feina amb un compressor per practicar una nova perforació a la paret mestra.

Dur testimoni

Devers les nou hores, l'edifici s'enfonsà: "A mi m'hi agafà enmig: entre la part que va caure i l'altra. Les runes em copejaren el cap. Vaig quedar mig enterrat, encara que vaig poder sortir pel meu compte i refugiar-me de la pluja davall un tendal. No record res més", manifestà el ferrer ferit. Gairebé totes les defenses dels quatre acusats interrogaren els testimonis per aclarir qui els donava exactament les ordres i si avisaren els acusats del mal estat de l'estructura. Tots contestaren el mateix: ells parlaven amb els caps directes, no amb l'encarregat de l'obra ni, encara manco amb els arquitectes responsables de la construcció: els acusats en el judici. La vista continuarà avui amb la declaració de la resta de testimonis de l'accident, inclosos els agents de la Guàrdia Civil que s'encarregaren de la investigació després de l'enfonsament, en el qual moriren quatre treballadors i quatre més hi resultaren ferits.

La promotora, exculpada

En el judici, just queda una acusació particular. De les dues que no acceptaren l'acord dilluns, una va anunciar ahir que renunciava a les accions civils i penals. L'altra, que continua en el judici, retirà l'acusació contra l'administradora de l'empresa que rehabilitava l'hotel. Com que era l'única acusació que actuava en contra seva, l'acusada abandonà la banqueta ahir mateix. Així, queden cinc acusats en la causa. Per a quatre d'ells la Fiscalia demana 4 anys de presó i per a l'altre, l'arquitecte que féu els càlculs de l'estructura, 2 i mig.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris