nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Els programes per a aturats, un llast per als ajuntaments

Els consistoris, molests amb el Govern perquè han hagut d'avançar el pagament del sou a persones sense feina contractades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears

126630

Imatge d'arxiu d'un grup d'aturats contractats pel Consell Insular de Menorca a compte del Govern.

R.L.

Nou conflicte entre els ajuntaments i el Govern. Alguns batles de Mallorca han denunciat que l'Administració autonòmica encara no els ha ingressat el primer pagament relatiu al programa del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), que té per objecte la contractació de persones en situació d'atur. "Ens han enganat un cop més. El Govern ha tornat a prendre el pèl als ajuntaments", assegurava ahir Jeroni Salom, batle de Binissalem. El d'Inca, Rafel Torres, fins i tot s'arribà a plantejar la possibilitat de rescindir el programa i, en conseqüència, deixar una vuitantena de persones al carrer.

El conflicte entre les dues administracions sorgí arran d'una convocatòria de subvencions del SOIB que té per finalitat "donar suport a aquell col·lectiu que amb més virulència pateix els efectes de la crisi econòmica: els aturats de llarga durada". El programa funcionava de la manera següent: els ajuntaments havien de contractar persones desocupades durant mig any i retribuir-les econòmicament. A canvi, els aturats havien d'assistir a cursos de formació i treballar. Els que s'hi acollissin havien de rebre els diners de part dels ajuntaments, que alhora els havien de rebre del Govern.

L'Executiu pactà amb els ajuntaments que els ingressaria la primera part de la subvenció dins la primera quinzena de maig. El cas és que el programa ja està en marxa: els consistoris han ingressat les nòmines dels mesos de maig i juny als desocupats, però encara no han rebut els diners del Govern. Amb els problemes de liquiditat que arrosseguen la gran majoria de consistoris, el deute de l'Administració autonòmica els crea un problema nou.

El Govern diu que pagarà

Fonts de la Vicepresidència, que inclou la Direcció General de Treball, reconegueren que l'ingrés encara no s'havia efectuat, però asseguraren que "els ajuntaments cobraran". Altres fonts municipals mantenien que el Govern, aleshores dirigit per la socialista Joana Barceló, els havia comunicat que no disposava de partida econòmica per fer el pagament. Miquel Cifre, batle de Santa Margalida, manifestà que "enviarem un escrit a l'Executiu per demanar-li que agiliti els pagaments pendents, inclòs el deute del Servei d'Ocupació". A Santa Margalida, l'Ajuntament contractà 27 persones en atur.

Jeroni Salom, batle de Binissalem, lamentà que a causa del retard "ens haurem d'estrènyer encara més la corretja". "Les 18 persones contractades cobraran, però altres proveïdors cobraran amb retard. És una pena", afegí. L'Ajuntament té 83 persones sense ocupació contractades gràcies al programa del SOIB. Fonts municipals asseguraren que la despesa rondava els 600.000 euros, una part dels quals ja l'ha abonada la Sala. Aquest diari també ha sabut, per altres mitjans, que ajuntaments com el de Llucmajor i el de Calvià, per exemple, decidiren no acollir-se a la convocatòria del Servei d'Ocupació perquè "ja sospitaven" que el Govern no podria fer front al pagament de la subvenció.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dissidents, fa mes de 9 anys

Els alts salaris dels polítics municipals són un llast per a la gent desocupada.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris