algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

El centre d'Inca, ple de moscards

Els comerciants i veïns del carrer del Bisbe Llompart denuncien la “invasió” d'insectes. Avui es podria posar fi al problema

126444

Els mosquits s'amunteguen a la porta del celler.

Antoni Pol - A.Pol

El centre d'Inca es troba infestat de moscards com a conseqüència del trencament d'un fossa sèptica en un antic celler abandonat de la localitat. "A posta de sol compareixen remolins d'aquests insectes. Hem comprat alfabegueres i uns ciris que els repel·leixen, perquè ja hem rebut queixes dels clients. Fa poc, precisament, una parella que vingué a sopar ens digué que el menjar havia estat molt bo, però que la propera vegada no hi convidarien els moscards". Aquest és el testimoni d'Antònia Gual, copropietària del celler Can Ripoll, al centre de la localitat. Els propietaris d'aquest celler i els de la resta d'establiments comercials propers, així com els veïns que tenen el domicili al carrer del Bisbe Llompart, estan farts d'haver de conviure amb els moscards i d'haver de patir les molèsties que els provoquen.

El focus que assola la barriada té l'origen en el trencament de la fossa sèptica de l'antic celler Es Molí Vell, tancat des de fa una desena d'anys. "A causa del trencament de la fossa, les aigües fecals de la comunitat de veïns que viu damunt el celler desemboquen en l'establiment, i és d'on surten els moscards", explica Rosa M. Tarragó, la segona tinent de batle d'Inca i regidora de Serveis i Manteniment, qui també precisa que "no es tracta d'una plaga, sinó d'un focus localitzat". El fet és que els veïns i comerciants estan cansats de conviure amb els insectes. "Ens passam el dia espantant moscards, si no se'ns menjarien vius. Tenim l'aparell contra els insectes en marxa les 24 hores del dia", explica Gabriel Picó, propietari d'una botiga propera. Enriqueta Ruz, que regenta una cafeteria pròxima, manifesta que "ens passam el dia ruixant amb insecticida". "Els clients se'ns queixen", diu. Maria Àngels Ferrer, amb domicili al carrer del Bisbe Llompart, afirma que "hem hagut de comprar aparells per la invasió de moscards". "I no són moscardins, sinó moscardots, dels que tenen les potes grosses".

Solució

La responsable d'un supermercat proper a l'àrea on hi ha els insectes diu que "nosaltres també en patim les conseqüències. Els clients no tant, però els treballadors sí: anam plens de picades". L'encarregada del supermercat també afirma que les vendes d'insecticida i d'aparells per repel·lir moscards "han augmentat" a causa del focus.La solució al focus de moscards podria arribar avui mateix. Després de matisar que "és un afer entre particulars, sobre el qual l'Ajuntament es limita a fer-ne un seguiment", Tarragó explica que la comunitat de veïns que viu damunt Es Molí Vell ja ha contractat una empresa especialitzada perquè repari la fossa sèptica, netegi la zona inundada i extermini el focus de moscards. El retard que s'ha produït a l'hora de posar fi al problema es deu al fet que el propietari d'Es Molí Vell no ha respost als requeriments que se li han enviat i que, per poder entrar dins l'immoble i reparar la fossa sèptica, "s'ha hagut de demanar autorització al jutge, ja que es tracta d'una propietat privada". Tarragó confia que avui mateix els operaris de l'empresa que la comunitat de veïns ha contractat pugui començar-hi a treballar, de tal manera que es pugui posar fi al focus de moscards.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pablo Polo, fa mes de 9 anys

No es un error de la regidora Rosa Tarragó.Por mucho que diga la Ley de Disciplina Urbanística, ni el Ayuntamiento ni nadie puede intervenir en una propiedad privada si no lo autoriza el juez correspondiente,por más órdenes de ejecución que dicte el Ayuntamiento.

Valoració:1menosmas
Per No us deixeu enganar, fa mes de 9 anys

Potser sigui una errada de la Sra. Tarragó o de la periodista que signa l'article, però la llei 10/1990 de Disciplina Urbanística estableix, en el seu article 10, que:
1. Els propietaris de terrenys, urbanitzacions, edificacions i instal·lacions hauran de mantenir-los en condicions de seguretat i salubritat.
2. Els ajuntaments i si és el cas els organismes competents en matèria de disciplina urbanística, d'ofici o a instàncies de qualsevol persona, ordenaran l'adopció de les mides necessàries per a conservar les condicions esmentades.
És a dir, l'Ajuntament no es pot limitar a "fer-ne un seguiment" quan les condicions de salubritat es veuen afectades. Té l'obligació d'intervenir i, per això, té l'eina de l'"ordre d'execució" que defineix la llei.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris