algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
16°

Cinc acusats pel cas de Son Moll n'admeten la responsabilitat

Els principals imputats accepten els fets tal com els descriu Fiscalia, però rebutgen els quatre anys de presó perhom per l'esfondrament de l'hotel

126532

Moment del judici per l'ensorrament de l'Hotel Son Moll.

ALEX SEPULVEDA

Els principals acusats del cas de l'esfondrament de l'hotel Son Moll van admetre ahir el seu paper en els fets que van dur a l'accident en què van morir quatre persones l'any 2008. En concret, dos arquitectes, els responsables de les constructores i el cap d'obra van acceptar durant el primer dia del judici oral la seva negligència i responsabilitat en l'accident, tal com es detalla en l'escrit d'acusació del fiscal Miguel Àngel Anadón. Els altres dos acusats, un altre arquitecte i l'administradora de la promotora de l'obra, neguen tenir-ne cap culpa.

Els dos arquitectes contractats per fer el projecte -Arturo Antonio Vila i José Luis Pujol- van admetre "l'absoluta manca de valoració i planificació" i "l'absència d'una adequada direcció d'obra i d'execució" que consta al relat de la Fiscalia. Per la seva banda, el cap d'obra -Juan Bonet- i els administradors de les dues constructores -Rafael Sancho i Bartolomé Estelrich- van donar per bona una "deficient i no adequada" execució i control de l'obra, a més d'una mancança en les condicions de seguretat.
A causa de l'esfondrament de l'ala esquerra de l'hotel, situat a Cala Rajada, el 16 de desembre de 2008, quatre treballadors van morir aixafats i quatre més van quedar ferits. L'hotel s'estava rehabilitant sense la corresponent llicència d'obra ni el projecte d'execució.

Desconeixement

Segons la Fiscalia, són la manca de planificació, de plànols i càlculs d'estructura detallats, el desconeixement de l'estat i el sistema estructural de l'edifici, la mala avaluació dels riscs i la falta de mesures de prevenció adequades allò que causà l'accident final. Cal tenir en compte que es van obrir obertures en un mur de càrrega com si no ho fos, i sense fer-ho constar al projecte, que no es van estintolar els forjats com hauria tocat i que no es protegí l'estructura de les obres mentre plovia.

Si bé els cinc acusats van acceptar el relat dels fets, no acceptaren la pena que en demana el fiscal. De fet, els acusa d'un delicte contra els drets dels treballadors, quatre delictes d'homicidi imprudent i quatre més de lesions imprudents. En total, Anadón demana quatre anys de presó per a cada un dels cinc acusats. Precisament per això tots cinc destacaren ahir la seva col·laboració amb els Bombers, durant el rescat, i amb la Policia en la investigació dels fets, i que han pagat les indemnitzacions a les famílies de les víctimes mortals. D'aquesta manera pretenen rebaixar la condemna amb atenuants, com el de reparació de danys, col·laboració amb la Justícia i confessió. Si aconseguissin rebaixar prou la condemna potser podrien evitar entrar a la presó.

De fet, com que els cinc acusats acceptaren el relat dels fets de la Fiscalia, els seus interrogatoris es varen acabar aviat, en poc més de mitja hora. A més, es negaren a respondre cap més pregunta del fiscal i de l'acusació particular. Els interrogatoris més llargs cap als altres dos imputats, Rosalia Vidal i Bernat Pere Nadal.
Tan sols l'acusació particular ha imputat Vidal, administradora de la promotora de l'obra. Ahir va corregir la seva primera declaració al jutjat de Manacor, on havia dit que no havia vist cap projecte d'obra complet, per dir que havia vist plànols i que no tenia prou coneixements per dir si hi havia projecte o no. Va insistir que havia contractat un equip de tècnics per fer el projecte -en referència a Vila i Pujol- i que els havia pagat gairebé 400.000 euros. També va dir que entenia que Nadal formava part de l'equip de direcció, perquè participava a les visites d'obra i així li l'havien presentat.

Nadal, en canvi, va negar qualsevol responsabilitat en els fets. El fiscal l'acusa de quatre homicidis imprudents i de quatre lesions també imprudents, i en demana dos anys i mig de presó, però l'arquitecte insistí ahir que no va participar en la redacció del projecte. De fet, va dir que només havia cobrat 1.258,60 euros per uns càlculs d'estructures de la part nova i que si li haguessin encarregat els càlculs d'estructures de la rehabilitació sencera s'hauria endut devers un 30% dels 400.000 euros del projecte. Va dir que anava a les visites d'obra perquè havia acceptat assessorar "puntualment" la direcció, i que els havia ajudat a planejar el reforç d'un mur de l'ala esquerra, que no és el que es va ensorrar.
Es preveu que el judici, que es fa a l'Audiència Provincial de Palma, duri devers tres setmanes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per HUMA, fa mes de 9 anys

Qué mala suerte pertenecer al gremio que más pringa cuando hay algún problema...Si un médico comete un error nunca sale esposado del hospital, si el dueño de la lancha que el otro dia estrelló el paracaidas en can pastilla comete ese error, nunca sale esposado de la playa, y así con cualquier profesión menos la mía. Deberíamos plantarnos todos los técnicos y no llevar ni una sola coordinación de seguridad y salud en las obras, a ver qué pasaría!!!

Valoració:2menosmas
Per xesc, fa mes de 9 anys

i el batle????

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris