cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 14°
14°

Amb la calor arriba el temps dels cereals

Fins a finals d'agost, els pagesos de l'Illa recolliran amb cura el producte que tenyeix de daurat els camps del Pla de Mallorca

126456

Fins a finals d'agost, els pagesos recolliran el producte.

M.Serra

Quan la calor es fa més insuportable, els camps de Mallorca s'omplen de color daurat per anunciar que és temps de cereals. La zona del Pla de l'Illa és on els cereals són més presents i actualment veuen ja com les màquines comencen a treballar per fer-ne la collita. Enguany, els cicles meteorològics no s'han complit fidelment, fet que ha retardat el principi de l'operació. Jerònima Bonafè, presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, explica que "les pluges que caigueren a principis de juny impossibilitaren que la maquinària entrès al camp a treballar i ha retardat uns 15 dies l'inici de la collita". Això no obstant, actualment els pagesos treballen de valent i moltes finques ja estan segades i amb les bales de palla fetes. Els pagesos han començat a recollir l'ordi i la civada i a partir de finals de juliol i principis d'agost serà el torn del blat i el triticale.

Previsions

La collita normalment se sembra a la tardor aprofitant les pluges d'octubre i novembre, i la recollida té lloc a l'estiu entre els mesos de juny i agost, que és quan la planta ja està ben dessecada pel sol. Perquè una collita sigui realment bona, és molt important que plogui durant l'època de sembra perquè la llavor germini al febrer, que és la seva època de creixement, i després a l'abril, per garantir que el gra agafi pes.

Quant a les previsions de la collita, Bonafè fa un crit a la prudència i demana "temps", però assegura que, si tot va com s'espera, enguany "serà normal, perquè la qualitat del producte és bona però li manca densitat". Segons Bonafè, "la collita és irregular, atès que en els de cicles llargs (varietats que se sembren prest com el blat) hi ha una collita normal, perquè les pluges han estat regulars i no han interferit en la quantitat; però en els de cicles curts (ordi) les pluges han caigut en moments crucials de la formació del gra i no han estat les adequades i, a més a més, els cops de calor a la fase final de la producció n'han minvat la qualitat".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris