algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

“Volem revalorar els coneixements i l'ofici de pagès”

Encara hi ha pagesos que tenen pràctiques tradicionals”

De l'11 al 15 de juliol es du a terme a la UIB el curs Els coneixements locals com a eina per a estudis agroecològics. Aina Socies, amb Jaume Vadell, n'és la coordinadora.

Quins són els objectius del curs?
Donar a conèixer el que són els coneixements locals i el concepte de memòria biocultural i lligar-ho amb la recuperació d'una part d'aquests coneixements, que és l'agricultura. També volem revalorar aquests coneixements i les persones que els tenen, que són els pagesos.

Quins temes hi tractau?
Són molt interdisciplinaris. Hi ha de tot: agrònoms, biòlegs, enginyers industrials, pagesos... Hi participen professors de la UIB com Jaume Binimelis, Alexandre Miquel i el coordinador, Jaume Vadell, que han fet molta feina en aquests camps. De fora, han de venir Antonio Perdomo, Víctor Toledo i Alba Gros, de la revista Agrocultura.

Hi ha feina feta en aquest camp?
En el passat s'havia fet una feina en coses puntuals, però segons quins conceptes més lligats a les llavors, les varietats locals i el maneig de la terra són molt especialitzats. Quant a hortalissa, s'ha treballat la tomàtiga de ramellet i s'ha fet una recuperació d'informació, però manca una transcripció d'aquesta informació. Hi ha un moment en què el relleu generacional ja no es produeix la informació es perd. I no sols s'ha de recollir en llibres, sinó que s'ha de transmetre com a memòria viva.

Són encara vius, els coneixements tradicionals?
Sí, però de cada dia queda menys gent. Encara trobam pagesos que tenen unes pràctiques tradicionals en la selecció de llavors, el maneig, la collita... Són coneixements valuosos, però ningú no els recull per manca de recursos per a la recerca. Ara, Pere Sureda i jo durem a terme un projecte de recuperació de la memòria biocultural del Pla de Mallorca, a través de la Casa Museu del Pare Ginard.

Què heu fet en l'estudi de la tomàtiga de ramellet?
Hem arreplegat coneixements sobre el cultiu de varietats de tomàtiga de ramellet. M'he trobat que els pagesos que en conren per a autoconsum es fan la seva pròpia llavor i tenen un maneig après al llarg del temps. Una altra cosa és l'agricultura industrial, que no es mou en els límits de la temporada. Si canviam el tipus d'agricultura, no necessitam els coneixements dels padrins.

Com poden ser útils, aquests coneixements?
Per a la gent que no ha tengut contacte amb el camp són importants: dades de collita, de sembra, del maneig... No saben quan s'ha de sembrar ni quan s'ha de collir. Hi ha tota una cultura lligada a l'alimentació i al camp que s'ha perdut. La gent que a ca seva són o eren pagesos sap més coses. Tot i això, de cada vegada ens allunyam més d'aquesta saviesa. I per a la pagesia aquests coneixements també són interessants.

És possible viure del camp?
Crec que sí. S'hi pot viure, però, tot i així, per fer-ho una persona jove que procedeix d'un altre àmbit ha de canviar molt de manera de viure i rebutjar molts d'hàbits. És una filosofia de vida, un canvi molt important. És més fàcil per a les persones que tenen terra i arrels pageses.

L'agricultura sobreviurà la globalització?
Del que es tracta és de defensar la producció pròpia, d'anar cap a la venda de confiança i la venda directa: que el consumidor conegui el pagès i a la inversa. També aquí hi ha una transmissió de coneixements. Tots som consumidors i en temps de crisi ens fixam més en el que consumim. I encara ens hi hauríem de fixar més: posar atenció al que menjam, saber en quin procés s'ha produït, quins beneficis socials té... És interessant que el pagès faci mercats, que es relacioni amb grups de consum i que activi aquesta circulació de doble sentit.

Què és per tu el més important del curs que dureu a terme a la UIB?
La revaloració dels sabers i de l'ofici de pagès, sovint injustament menyspreats i els seus coneixements encara més o, si més no, oblidats i condemnats a perdre's a curt termini. Això pot provocar un greu empobriment biocultural que, amb vista al futur, és necessari evitar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris