algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

L'estàtua de Sineu no està pagada

L'empresa que va fondre el bronze amenaça d'endur-se l'escultura a Madrid si no se n'abona tot import

127760

Des que el passat 29 de maig es va col·locar l'estàtua de Jaume II a la plaça de l'Església, la polèmica sempre hi ha estat present.

R.F.

S'ha escrit un nou capítol sobre la polèmica estàtua de Jaume II de Sineu. Ara, l'empresa que s'encarregà de la fundició del bronze necessari per fer l'estàtua, Arte-6 Sociedad Cooperativa (empresa que resideix a Madrid), reclama a l'Ajuntament de Sineu que li torni l'escultura "perquè no se n'ha efectuat el pagament complet". Segons consta en el registre d'entrada del Consistori sineuer, el senyor Ismael Garcia, representat de l'empresa de fundició, presentà el passat dimecres 29 de juny una instància en què sol·licita la devolució de l'estàtua "per ser-ne el propietari absolut". Garcia relata a la instància que el preu total de la fosa de l'escultura arribava als 8.000 euros més IVA, i que actualment només se n'ha dipositat als bancs 4.780.
El representant de l'empresa de fosa assegura, a més, que "signà un acord amb el promotor de l'estàtua, Joan Sastre, que establia que el mateix dia de la col·locació de l'escultura (29 de maig) s'havia d'efectuar la resta del pagament", però que aquest, segons Garcia, "no ha arribat mai". No obstant, el representant de l'empresa assevera que "a l'acord que signàrem es deixava ben clar que fins que l'obra no estigués pagada del tot, Arte-6 Sociedad Cooperativa es reserva el dret de propietat". Dret que ara reclama.

Per tal de donar fe que les seves paraules són certes, García adjunta a la instància una còpia de l'acord que el 18 de maig signà amb el promotor Joan Sastre. El batle de Sineu, Josep Oliver (Pavarotti), explica que "el mateix dimecres 29 vaig reunir-me amb els representant de l'empresa de fosa i amb els serveis jurídics municipals, per analitzar les possibles sortides que hi havia a la qüestió".

"Per ara, l'escultura no es mourà d'on és. Hem arribat a un acord amb l'empresa que va fer la fosa perquè esperin fins al proper 25 de juliol, dia en què celebrarem un ple municipal; llavors, l'Ajuntament farà el que els regidors votin: que es quedi o no, amb les conseqüències que tot això comporta", sosté el batle.

El Consistori sineuer no es considera "responsable del pagament de l'estàtua, ja que a nosaltres ens la varen regalar, no la vàrem encomanar", però reconeix que les coses "no s'han fet com calia". "Feim feina perquè Patrimoni ens doni el vistiplau. A més, els tècnics municipals treballen en la redacció d'un document que detalla les característiques de l'escultura, com s'havia de fer en un principi", confessa el batle. dBalears ha intentat posar-se en contacte amb Joan Sastre sense èxit.

Qui n'ha estat al marge tot aquest temps, i en silenci rigorós, és l'escultor de l'estàtua, l'artista local Ricardo Gago, qui de manera totalment gratuïta esculpí el bronze. Si, finalment, l'empresa s'emporta l'estàtua a Madrid, caldrà veure quina és la reacció de l'escultor i si presenta algun tipus de demanda.

Plataforma 29-M

Mentrestant, la Plataforma 29-M, organització ciutadana que nasqué a causa de la polèmica col·locació de l'escultura, no ha quedat amb les mans aturades i planeja reunir-se aquesta setmana per demanar explicacions sobre la qüestió. Carles Ramis, portaveu de la plataforma, revelà ahir que l'organització "exigirà que l'estàtua no suposi cap deute per al poble, ja que és una escultura que va néixer de la iniciativa privada".

Des que l'estàtua va ser col·locada a la plaça de l'Església, ara fa un mes, la polèmica ha acompanyat la figura. Primer amb la confrontació entre la Fundació Círculo Balear i la gent del poble i, després, amb l'obertura d'un expedient per part de Patrimoni i amb la recollida de firmes populars per demanar que l'escultura fos retirada fins que es complissin els procediments que marca la llei.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Miquel, fa mes de 9 anys

I per què no la paga el "Sercol Balear", ja que són tan partidaris d'aquest rei?

Valoració:0menosmas
Per Karko, fa mes de 9 anys

Que tornin aquest mamotreto a Madrid i en facin una campana a l'Almudena. És horrible.

Valoració:1menosmas
Per En Jacme, fa mes de 9 anys

Lletja de collons, no se pot tenir més mal gust. Un homenatge de pena a un gran rei.

Valoració:4menosmas
Per Xaloc, fa mes de 9 anys

És una escultura horrorosa. Els 8.000 € deuen ser del material. Val més que la tornin i aprofitin el bronze per obres més estètiques.

Valoració:7menosmas
Per DEMAN, fa mes de 9 anys

Oposició: investigau sobre aquesr tema, que fa molta pudor.
Jo no em crec que un tío anomenat Joan Sastre (cunyat del que serà batle de Sineu l'any que ve, del PP i anomenat Pere Joan Jaume) tengui 8000€+IVA per regalar al poble en forma de nyarro. Tots sabem que si et guanyes la vida fent feina honradament és molt difícil reunir aquesta quantitat, com per anar fent regalets de 8000€. Qué espera aquest subjecte a canvi? Qui l'acompanya? Qué hi ha darrera tot això? No trobau que el cunyadet, vist que serà el batle de Sineu,ens ho podria contestar?

Valoració:10menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 9 anys

Aquest "faristol" du coure al·leat.... si us plau que algú fongui i ho vengui a pes. Vaja nyarro!!!

Valoració:5menosmas
Per Joan A., fa mes de 9 anys

Improvisació, per part de l'Ajuntament. Com institució perd credibilitat i prestigi. S'ha d'exigir un protocol i un requisits abans d'aceptar una donació i col·locació d'una estàtuta en un espai públic. Sembla fet amb els peus.

Valoració:12menosmas
Per Llorità, fa mes de 9 anys

Aaaaiiiiiii de sinevers! Signat: un llorità

Valoració:8menosmas
Per Tòfol, fa mes de 9 anys

Va començar com una òpera-bufa amb en Pavarotti de "prima donna" i els del "sírculo" de figurants.

Ara ja sembla més un "esperpento" de Valle-Inclán.

Valoració:19menosmas
Per Tòfol, fa mes de 9 anys

Va començar com una òpera-bufa amb en Pavarotti de figurant.

Ara ja sembla més un "esperpento" de Valle-Inclán.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris