algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Expedienten Sineu per posar l'estàtua de Jaume II sense permís

El Consell de Mallorca argumenta que l'espai és Bé d'Interès Cultural i que no es compta amb l'autorització de la Comissió d'Urbanisme i Patrimoni

53132

Moment de la confrontació que es visqué diumenge dematí a la plaça de l'Esglesia entre sineuers i membres del Circulo Balear.

M.Bergas.

El Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca ha obert un expedient sancionador a l'Ajuntament de Sineu per haver col·locat diumenge a la plaça de l'Església l'estàtua del rei Jaume II sense disposar del permís adient.
Biel Cerdà, director insular de Patrimoni, explica que, "atès que Sineu fou declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), les obres que es fan al centre del poble requereixen rebre el vistiplau de la Comissió d'Urbanisme i Patrimoni del Consell, i l'Ajuntament de Sineu ha obviat aquest tràmit". Des de Patrimoni consideren "molt greu" l'actuació de la Sala i no descarten que s'hagi "de llevar l'estàtua de la plaça de l'Església i que el Consistori sineuer hagi de fer front a una elevada sanció econòmica".

Cerdà anuncia que avui dematí un tècnic del Consell "visitarà Sineu per informar de l'actuació realitzada i després s'actuarà en conseqüència". Malgrat que hagin passat més de vint-i-quatre hores des de la confrontació política que es convertí en protagonista diumenge, els ànims encara estan molt remoguts al poble. El Partit Popular de Sineu, que diumenge culpà "els radicals catalanistes del poble d'encendre el ànims", féu ahir anques enrere. En un comunicat (que reproduïm en aquesta pàgina) el PP condemnà les xiulades que membres del Círculo Balear proferiren en contra de la interpretació de La Balanguera i de la intervenció de la mestra de cerimònies de l'acte, Antònia Real. No obstant això, els populars continuen assegurant que ells "no convidaren els membres del Círculo Balear a participar en l'acte", tot i que s'ha fet públic que cediren dependències municipals a alguns membres perquè es vestissin d'època medieval i participassin així en l'acte.

L'oposició en bloc de Sineu condemna severament l'actuació del tinent de batle en funcions, Pere Joan Jaume (PP), durant l'esdeveniment i que no donàs la cara a favor de la mestra de cerimònies, Antònia Real, quan fou increpada per parlar en català. El Círculo Balear, per part seva, nega que els seus membres xiulassin la interpretació de La Balanguera i l'actuació de Real, encara que el PP en dóna fe. Segons el president del col·lectiu, Jorge Campos, "els fets que relata la premsa no són verídics, ja que foren uns catalanistes radicals i membres de l'Obra Cultural Balear els que boicotejaren l'acte". Campos apunta que hi assistiren perquè "dos dels promotors, Joan Sastre i Joan Llabrés", els convidaren. A més, sosté que "gran part del poble" dóna suport a la seva institució, per la qual cosa han decidit obrir una delegació de Círculo Balear a Sineu.

Des del PSOE de Sineu consideren que el Círculo Balear assistí a l'activitat "amb ganes de provocar malestar", perquè dies abans feren circular una missiva en què avisaven de la seva presència". Per això, l'agrupació decidí "no convidar a l'homenatge Francina Armengol ni Francesc Antich per evitar mals pitjors".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 13
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 9 anys

Els mallorquins que donau suport als que lluiten contra el català a Mallorca, el que esteu fent és donar suport a qui vol fer desaparèixer el mallorquí.

O us pensau que faran desaparèixer el tortosí, el gironí o el valencià els que persegueixen el català a Mallorca??

Va, que només és fer un petit bot! Una vegada se supera la negació tot va rodat i tot quadra molt més! No tenim tot el temps del món i ara teniu informació per contrastar i podem ser crítics amb tot el que ens fiquen amb calçador.

Valoració:9menosmas
Per Tony, fa mes de 9 anys

SINEUERS, alerta, l'estàtua que la posin allà on es trobi més oportú i consensuat i aprovat per plenari de l'Ajuntament i el de Patrimoni teniu d'anar alerta amb aquests Catalinos que tenen sa boca bruta de tant llepar es cul a es pancatalanisme sou de Sineu de Mallorca no de Catalunya no vos deixeu manipular..

Valoració:-28menosmas
Per Xesc, fa mes de 9 anys

Margo:
La comparació s'ha de fer amb l'expansió castellana del segle XIII, no amb Amèrica. Hi ha ciutats i pobles de Castella que varen ser castellans amb posterioritat a la conquista i repoblació de Mallorca que férem els catalans.

Valoració:1menosmas
Per Foners de Sineu, fa mes de 9 anys

Heu perdut les eleccions ..... no fasseu més comèdia catalanistes ...... No comenceu amb l'agi-prot una altra vegada ....

Valoració:-19menosmas
Per Margo, fa mes de 9 anys

A "així de fàcil" que diu:

"Els mallorquins som catalans. Els nostres avantpassats vengueren de Catalunya acompanyant el rei En Jaume. "
Si i els argentins som espanyols (o castellans, vom t'agradi mes), i els cubans som espanyols, i el mexicans som espenyols, i els peruans som espanyols, i esl venezolans som espanyols i........, i mos sentim tots molt espanyols, perque els nostros avantpasats fundadors ho eren!! ....... no te fot!!!

Valoració:-11menosmas
Per Filologia exprés, fa mes de 9 anys

multa convitia et verba opprobiosa de gentibus Maioricarum et nascione catalaunica

Valoració:5menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Ses nafres juvenils..calçons curts..o llargs, genollera i mercromina..ses feridas mes coentes..tanmeteix som Mallorquins !! catalans que no volem voure...perquè ens volen posar es barret i nosaltres ja tenim es capell que es lo nostro.. S'estigma intel.ligent des mallorquí pel camí que feim quan feim camí,, horas d'ara..tan satisfet estic de no sé què.. pot ser al veure es catalinos de Mallorca passejant amb un rave portentós dins es cul.. pel es qual fan esclatar coets que tronen com canonadas amb solemne rebombri de música de xeremias...era l'esperit dels soldats de Rei Jaume que van sortir de S'estàtua de Sineu..per escarmentar els seus fills traïdors, de cop i volta sa terra tremolava.. sa terra es movia s'obrien-hi grans esvorancs i esquerdes…. sortint una llum molt potent .. en es poc temps es van començar s'ha veure entre aquesta llum potent mans i caps que sortien amb molta energia i molt encoratjats .. eren els foners de S'illa que no volien deixar de participar en sa festa i demostrar-li al Rei sa seva fidelitat.. Fa un dia gris i plou..estic content… que es cel no oblidi cert fets, certes historiès que no es tergiversin intencionadament.. que mai no hauriém d'oblidar tot i tenir tan prima i mudable sa memòria és mallorquins de debò. Fidel és sa distància de ses nostres arrels que et commou i te'ajuda cada nit a repetir-te..lo que deia es cartell que en es peus de S'estàtua des nostre Rei Jaume II desplegaren abraçats els foners i els soldats del nostre Rei... deia: Catalinos de Mallorca traïdors de sa nostra terra marxau cap es Principat que allà sereu feliços amb s'esperit traïdor del Germà des nostre Rei .. marxau per aqui no vos vol ningú.. tindreu es barco gratis i podeu portar es Ca de caça i es vostres moixos dit per es senyor el nostre Rei e per conseguent es Consell de guerra diu que en temps de pau no hi cal ballestes. L'home moltes vegades vol sa traïció, però no es traïdor. No sonm ni serem Catalans..mai..catalinos se vos veu es llautó.. set eren que l'aguantavani encara pixavan tort Cap Amunt Mallorca i es nostre Rei Jaume II !!

Valoració:-33menosmas
Per he dit, fa mes de 9 anys

para Paisos Balears- castellanos de las islas,no perdais el tiempo y volved a vuestros pueblos y cortijos.Allí podreis hablar en "espanyol" no os impondran el catalan,podreis bailar flamenco,o chotis o fandangos y podreis COMER cosa que cuando os marchasteis de allí no podiais hacer." con 20 peonadas cobrareis el paro.Desde luego no hay nadie más desagradecido,que un muerto de hambre harto de pan"

Valoració:5menosmas
Per BONET, fa mes de 9 anys

Mentre aquí perdeu el temps en beneitures, en Joserra i els seus "secuaces" ja fan de les seves. Ja ho diuen, poble petit, gent curta. Ens enganyen, ens roben, ens humillen i encara els votam. Matau-me el meu fill i encara vos direm gràcies!!!

Valoració:4menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Som mallorquí, Balear i, per tant, Espanyol -això vol dir de se nació Espanyola i de sa comunitat autònoma de Balears que no s'ha de confondre amb ser de sa comunitat autònoma de Catalunya... cagon dena de catalinos !! No deixarem que uns catalinos de tres x cuatre.. cuatre cares dures.. que ens bategin com a catalans. Defensarem sa nostra terra i sa nostra cultura..i sabeu una cosa es nostres fills també.no me cabrà mai davall es meu cap un barret català.. això de catalans de Mallorca.. no sabem lo que hi ha davall es llençol, això que fan es catalinos de plorar amb un ull.. a bon sant t 'encomanes.. fan riure

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 13
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris