algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Enfrontament greu entre sineuers i gent del Círculo Balear

L'acte de col·locació de l'estàtua del rei Jaume II a la plaça de la Vila derivà en una gran discussió. L'Ajuntament la hi ha instal·lada, però encara no té permís de Patrimoni

126008

Els agents de la Policia hagueren d'intervenir davant els aldarulls que es visqueren ahir a Sineu.

M.NADAL

Gent de Sineu i persones de la Fundación Círculo Balear s'enfrontaren ahir a la plaça d'Espanya de la vila durant la inauguració d'una estàtua del rei Jaume II. La brega no arribà a les mans, però s'hi va fer a prop. Agents de la Policia Local intervingueren per separar els bàndols.

Però la polèmica no acaba aquí. L'estàtua no té el permís de Patrimoni per poder ser exhibida a Sineu, un paper imprescindible perquè el centre de la vila és un Bé d'Interès Cultural (BIC) i qualsevol actuació allà necessita el vistiplau de la comissió.

L'Ajuntament ha sol·licitat fa ben poc aquesta autorització, però els responsables de la ponència ni tan sols s'hi han traslladat per documentar la petició. Tanmateix, el regidor i batle en funcions, Pere Joan Jaume (PP), decidí tirar endavant i ahir inaugurà el monument. Aquesta decisió és molt contestada a Sineu. A la filera d'autoritats hi havia Rafel Bosch, qui possiblement serà el futur conseller d'Educació del Govern balear. La peça de bronze vol commemorar el 700è aniversari de la mort del rei. L'escultura ha estat cedida per Joan Sastre Balaguer.

Enfrontaments greus

Els fets d'ahir s'iniciaren dos dies abans, quan per Sineu es va córrer la veu que el batle en funcions havia convidat Jorge Campos i el seu Círculo Balear, que defensa que català i mallorquí són dues llengües diferents i que l'espanyol està perseguit a les Balears. La realitat és que ahir s'hi presentà Campos amb una vintena més de persones arribades de fora, la majoria d'una certa edat, i que exhibien banderes tribarrades. Segons ells, són les originals del regne privatiu de Mallorca en lloc de les quadribarrades, que al seu parer són aragoneses i principatines. Aquest grup prengué possessió d'una banda de la plaça i se'l veié saludar el batle amb cordialitat. Jorge Campos no passava desapercebut: duia un infant en braços vestit amb els colors de la bandera espanyola.
Els primers crits se sentiren quan prengué la paraula la bibliotecària, Antònia Real, per donar entrada a l'acte. Just havia començat quan una senyora del Círculo cridà, en espanyol, "'En mallorquín!", que fou contestada amb un "Hala, calla, co...". Continuà el professor Antonio Ortega, que no fou interromput ni replicat. Va fer una dissertació molt concreta sobre el rei Jaume II.

Tancà l'acte el regidor Pere Joan Jaume perquè el batle en funcions, Josep Oliver, és oficialment de viatge. Agraïa la cessió de l'escultura i la feina dels obrers que han fet la peanya sense que hagi costat res a l'ajuntament.
Instants després, la banda de música inicià els compassos de La Balanguera. L'himne de Mallorca no agradà a la gent del Círculo, que es posà a cridar "Fuera, fuera" i "Putos catalanes" amb una certa tensió.

La "benedicció"

Llavors se sentiren tambors i entrà a la plaça una comitiva de persones disfressades a l'estil de l'edat mitjana, un rei, un bisbe, alguns cavallers, dames i alguns vestits a l'ampla, com els únics sineuers que varen ser reconeguts, el militar Guillem Matas i la seva dona. El "bisbe" va fer una pantomima com si beneís l'escultura i els cavallers pegaren crits de "Patria, patria!". Instants després es retiraren de l'escena. Fou en aquell moment quan un dels presents exhibí una estelada. La mostraren veïns i membres de l'Obra Cultrual de Sineu i de Sineuers Independents. Va ser el moment de tensió màxima. Unes senyores de per allà s'hi afuaren amb la intenció d'arrabasar-los els símbols de les mans. Cap d'elles no era de Sineu. Es pegaren empentes i se sentiren crits de "Putos catalanes" i "Catalanes de la hostia". Els agents de la Policia hi posaren ordre.

Reaccions

El batle en funcions, Pere Joan Jaume, explicà que la gent del Círculo "s'ha autoconvidada, però hi pot venir perquè es fa a un espai públic". També lamentà els fets: "Avui celebràvem un acte per al poble, ens desmarcam dels posicionaments radicals. Per desgràcia, a Sineu hi ha un sector que ens qualifica de feixistes. És molt trist que un cap de llista es dediqui a organitzar aquests esdeveniments", fent referència a Miquel Gelabert (SI).
El portaveu de l'OCB, Miquel Puigròs, es demanà ahir "què fa gent amb idees tan retrògrades a Sineu? Només hi han vingut a espanyar l'acte de la col·locació de l'estàtua de Jaume II, del qual estam completament a favor".

La versió del Círculo

La Fundación Círculo Balear té la seva versió del que succeí ahir a Sineu. En un comunicat de premsa escrit en espanyol explica que "alguns membres del patronat, entre els quals hi ha Vasco de Quiroga, Sebastià Artigues, Tomás Ribot i el seu president, Jorge Campos, acompanyaren el grup de ciutadans que han fet possible l'homenatge al Bon Rei, el promotor cultural Joan Sastre i l'escultor Ricardo Gago". Hi participaren -continua- "seguidors de la Fundació arribats de diferents indrets de Mallorca, a més d'una representació institucional entre la qual hi havia el batle actual en funcions de Sineu i el conseller del Consell de Mallorca Rafel Bosch". Amb això, es donava a entendre que el Círculo participà en alguna cosa més que assistir a l'acte.

Finalment, el comunicat explica que "uns 15 individus que pertanyen a l'àmbit catalanista han interromput la processó cultural mostrant banderes catalanes i independentistes i insultant els ciutadans que mostraven les senyeres mallorquines i donaven suport a l'acte en record d'una de las figures històriques més importants del Regne de Mallorca: Jaime II". El Círculo "condemna els actes violents protagonitzats un cop més pel sector catalanista radical i la passiva actuació de la Policia Local de Sineu".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 25
Siguiente
Per Viva la roja, fa mes de 9 anys

Uep, com anam?

Pels que vulguin gaudir de sa victòria de sa Selecció Espanyola.

http://www.youtube.com/watch?v=HjjqZFfVXoU

Jo vaig plorar d'alegria!

Que ho disfruteu, adeu siau!

Valoració:6menosmas
Per Josep, fa mes de 9 anys

DEMOCRÀCIA = DICTADURA DE LA MAJORIA!

Valoració:-9menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Seran ses nostres veritats ses que fan mal .. i per això vos interessa amagar .. es pot posar una mica de sarcasme per de tant en tant animar sa cosa.. però en democràcia s'ha de respectar sa Majoria .. que et recuperis aviat Pep

Valoració:12menosmas
Per Josep, fa mes de 9 anys

per dir la veritat estic malalt?? esta clar que estam amb democràcia pero la gent no sap el que vol, fan el que lis diuen que fagin.
I ja ho deien que les veritas feien mal...

Valoració:-3menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys

Hauries d'anar a un al metge Pep no estàs bé .. vivim en una democràcia i no tots els Mallorquins ha de pensar com tu fas pena .. bona nit

Valoració:3menosmas
Per josep, fa mes de 9 anys

d'Això se'n diu autoodi, no acceptar-te a tu mateix i fer veure el que no ets per sentirte més poderos...


D'AIXO A MALLORCA N'HI HA MOLT!

Valoració:-2menosmas
Per josep, fa mes de 9 anys

Be ho tornaré escriure amem si no m'ho borren aquesta vegada...CENSURA NO!!

Mem ido m'acabes de donar la rao, t'estas dient català que no vols veure... això vol dir que tens por d'alguna cosa, vos sentiu inferiors, inutils, i necessitau aferrar-vos a alguna cosa més forta com es l'espanyolitat...no teniu vergonya sou uns fluixos, no teniu caracter, preferiu juntar-vos amb l'enemic, encara que aquest vos vulgui destruir, que acceptar la realitat de ser qui sou.


...traidors...

Valoració:2menosmas
Per XISCO, fa mes de 9 anys

Ses nafres juvenils..calçons curts..o llargs, genollera i mercromina..ses feridas mes coentes..tanmeteix som Mallorquins !! catalans que no volem voure...perquè ens volen posar es barret i nosaltres ja tenim es capell que es lo nostro.. S'estigma intel.ligent des mallorquí pel camí que feim quan feim camí,, horas d'ara..tan satisfet estic de no sé què.. pot ser al veure es catalinos de Mallorca passejant amb un rave portentós dins es cul.. pel es qual fan esclatar coets que tronen com canonadas amb solemne rebombri de música de xeremias...era l'esperit dels soldats de Rei Jaume que van sortir de S'estàtua de Sineu..per escarmentar els seus fills traïdors, de cop i volta sa terra tremolava.. sa terra es movia s'obrien-hi grans esvorancs i esquerdes…. sortint una llum molt potent .. en es poc temps es van començar s'ha veure entre aquesta llum potent mans i caps que sortien amb molta energia i molt encoratjats .. eren els foners de S'illa que no volien deixar de participar en sa festa i demostrar-li al Rei sa seva fidelitat..
Fa un dia gris i plou..estic content… que es cel no oblidi cert fets, certes historiès que no es tergiversin intencionadament.. que mai no hauriém d'oblidar tot i tenir tan prima i mudable sa memòria és mallorquins de debò. Fidel és sa distància de ses nostres arrels que et commou i te'ajuda cada nit a repetir-te..lo que deia es cartell que en es peus de S'estàtua des nostre Rei Jaume II desplegaren abraçats els foners i els soldats del nostre Rei... deia: Catalinos de Mallorca traïdors de sa nostra terra marxau cap es Principat que allà sereu feliços amb s'esperit traïdor del Germà des nostre Rei .. marxau per aqui no vos vol ningú.. tindreu es barco gratis i podeu portar es Ca de caça i es vostres moixos dit per es senyor el nostre Rei e per conseguent es Consell de guerra diu que en temps de pau no hi cal ballestes. L'home moltes vegades vol sa traïció, però no es traïdor No sonm ni serem Catalans..mai..catalinos se vos veu es llautó.. set eren que l'aguantavani encara pixavan tort Cap Amunt Mallorca i es nostre Rei Jaume II !!

Valoració:-8menosmas
Per Josep, fa mes de 9 anys

En resum deia que els espanyols i mallorquins anticatalanistes... que no te sentit... SON EN CONJUNT UN PARELL DE FRANQUISTES FRUSTRATS!!

NO CONSENTEN QUE LE LLENGUA I NO SALTRES QUE ESTAM ORGULLOSOS DE SE QUI SOM I DE LA LLENGUA QUE XERRAM ENCARA POGUEM ANAR PREDICANT PEL CARRER L'HERÈNCIA QUE ENS VAN DEIXAR ELS CATALANS!!

NO TENIU VERGONYA !! COM MÉS ENS CENSUREU MÉS FORTS EN FAREM!!

Valoració:1menosmas
Per Josep, fa mes de 9 anys

Malaïda censura!! dbalears democr`cia real ja!!

DBALEARS DEMOCRÀCIA REAL JA!! NO A LA CENSURA!!

NO BORREU COMENTARIS QUAN SON LA REALITAT DEL QUE VIVIM DIA A DIA!!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 25
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris