cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Sant Felip, 100 anys fent poble

El temple de Porreres celebra aquests dies el centenari de la seva finalització

126006

L'exterior del temple i tot el conjunt de l'oratori.

La fundació de l'oratori de Sant Felip Neri de Porreres va sorgir per la deixa del capellà porrerenc Joan Barceló Móra i per la tasca del pare Francesc Molina, de la Congregació de l'Oratori de Palma. Després, les obres de construcció del conjunt de Porreres duraren vint anys, fins que més o menys finalitzaren el 1911. Ara, amb motiu d'aquella data, i amb l'avinentesa de la celebració de les festes de Sant Felip Neri, l'oratori commemora aquesta efemèride.

I és que parlar de Sant Felip a Porreres és alguna cosa més que fer-ho d'un simple temple o un oratori, o fins i tot d'un centre educatiu. El poble de Porreres "té una comunió íntima amb l'oratori, tal vegada per la dedicació envers el jovent i la presència de persones de gran qualitat humana com el pare Riera, per posar-ne un exemple", assenyala el pare Francesc Novella, qui amb Antoni Alomar, Joan Noguera i l'estudiant Andreu Gabriel Veny s'ocupen en l'actualitat de Sant Felip. El conjunt va patir un declivi que va anar de finals dels anys setanta fins al 1998, quan va tornar a recuperar-se i es restaurà part de l'edifici. Fou amb la mort de l'esmentat pare Riera i el fet de deixar d'impartir classes en el centre quan va tancar-se i es va annexionar a Palma, i sols s'hi oferien serveis litúrgics els caps de setmana.

Futur

El 1998 s'inicià el present i el futur de Sant Felip. Ara una pàgina web plena d'imatges, opinions i constants actualitzacions és un dels elements per tornar a comunicar-se amb la gent, amb el poble i fer reviure el substrat deixat pels antecessors. Per aquest motiu, Novella assenyala que, "com més comunicació, més estima per la gent, ja que el poble estima el que coneix".
El futur de l'oratori porrerenc després d'anys de no tenir centre educatiu implica la transformació de les antigues aules en un centre de dia. Per aquest motiu, s'ha signat un conveni entre la Conselleria d'Afers Socials, l'Ajuntament i la comunitat de l'oratori per reconvertir aquest espai i tornar a emprar-lo un cop més perquè tingui un ús per part del poble de Porreres. Així mateix, permet la conservació del temple i dels edificis de tot el conjunt.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris