algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Mig segle d'escola pública

El col·legi Llevant, el primer centre educatiu públic d'Inca en el sentit modern del terme, compleix 50 anys. Ha contribuït com poques institucions a la integració dels immigrants

125950

Si bé ara se celebren els 50 anys de la inauguració del centre.

E. BALLESTERO

El proper 18 de juliol no només es complirà el 75è aniversari del cop d'estat militar que posà fi a la Segona República, sinó que també se celebrarà el 50è aniversari de la inauguració del col·legi Llevant, el primer centre educatiu públic -en el sentit modern del terme- d'Inca. Per festejar l'efemèride, la direcció de l'escola ha organitzat una exposició de fotografies antigues i de material escolar de l'època. També s'hi descobrirà una placa commemorativa.

Evidentment, el Grupo Escolar de 12 grados (6 para niñas y 6 para niños), que s'inaugurà el 1960, tenia ben poc a veure amb el centre actual; tant l'edifici com els serveis educatius i l'alumnat han canviat considerablement. Respecte de la infrastructura, cal recordar que el centre estava dividit en tres blocs separats: un per a les nines, un per als nins i un altre per al professorat. Just davant l'escola també es construïren catorze "habitatges xalets" -les cases dels mestres- per als docents. Les obres s'executaren en un any i costaren menys de 5 milions de pessetes.

Pedro Ballester, que en fou el director des de 1969 fins entrada la dècada dels 90, recorda que abans d'anar a classe es cantaven "cançons patriòtiques" (entre les quals el Cara al sol) i que s'hissava la bandera "nacional". Amb l'adveniment de la democràcia, tant aquests hàbits com la segregació per sexe varen desaparèixer.

Integració

Històricament, Llevant ha estat una escola amb un alt percentatge d'alumnes immigrants, i n'hi ha per estar-ne orgullosos: poques institucions hauran contribuït tant a Inca a la integració dels nouvinguts. Si el 1960 la majoria d'estudiants que s'hi formaven eren d'origen peninsular, l'escola té actualment entre un 60 i un 70% d'alumnes estrangers o fills de pares estrangers, la majoria del quals són del Marroc. Els actes de commemoració del 50è aniversari començaran avui amb l'obertura de l'exposició, que s'ha muntat amb la col·laboració del Museu de l'Educació. La mostra es podrà visitar fins al 2 de juny entre les 15 i les 19 hores. Dia 3, durant l'acte central de l'aniversari, s'hi destaparà una placa commemorativa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris