algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

El PP es fa fort i aconsegueix 307 regidors a la Part Forana

És la formació que té més edils, amb un augment de 15 respecte de fa quatre anys. El PSM també en guanya, mentre que CxI és el més castigat als municipis de Mallorca

El PP ha recuperat l'hegemonia a la Part Forana i és, amb avantatge, la formació que disposa de més regidors, 307, xifra que suposa una augment de 15 respecte dels obtinguts fa quatre anys. Són presents a tots els municipis de l'Illa. Aquest increment li permetrà governar amb majoria absoluta a pobles on ho feia en minoria, com Llucmajor, Manacor, Alaró i Binissalem. A més, a Sóller i a sa Pobla, els populars tornaran a governar, després d'una majoria absoluta i de ser els darrers quatre anys a l'oposició. Tot i l'augment, en alguns municipis han perdut força. Aquest és el cas d'Inca, on el PP de Rafel Torres -malgrat que manté la majoria absoluta- té un regidor menys. També han perdut pes a Algaida, Lloseta, Ariany, Banyalbufar, Cadpedpera, Muro i Pollença.

Socialistes

Els socialsites, amb 116 edils, n'han perdut 8 en comparació de fa quatre anys. En un bon grapat de localitats tenen menys regidors, com a Llucmajor, Andratx, Alaró i Binissalem. En canvi, han estat els més votats a Santa Margalida, on es presentaven en coalició amb els Independents. Així mateix, han incrementat el nombre de regidors a Sóller, Calvià i Capdepera. A Petra han aconseguit entrar al Consistori, on seran decisius per formar equip de govern. I és en aquest feu del PSM i de Joan Font on els nacionalistes han perdut la majoria absoluta.
Tanmateix, el PSM -que en les passades es presentava com a Bloc en alguns pobles- ha incrementat la xifra de regidors, de 46 (PSM i Bloc) a 57. A més, ha obtingut la majoria absoluta a Esporles.

Així mateix, moltes coalicions independets -algunes de les quals properes als nacionalistes- han obtingut molt bons resultats, com és el cas dels Independents de Puigpunyent i Galilea o els d'Artà, on han estat la llista més votada. De fet, les agrupacions locals independents o no adscrites a cap partit autonòmic han obtingut 77 regidors. EU té un edil a Sencelles i un altre a Santa Maria i Esquerra n'ha obtingut set, tres dels quals han estat sota el paraigües d'Esquerra Oberta de Bunyola. La Lliga ha aconseguit 15 edils i seran decisius per formar govern a Pollença i a Campos (que es presenten com a +Acció), com també a tres municipis més. La gran aposta de sa Pobla, però, no ha funcionat i han obtingut dos regidors. Els més castigats han estat Convergència. Han aconseguit 58 regidors, 29 manco que fa quatre anys. Així i tot, han recuperat la majoria absoluta a Costitx i han mantingut -i ampliat- la d'Ariany. Per contra, han perdut la de Porreres.

Majoria absoluta per a 27 batles

Fins a 27 municipis de Mallorca ja saben qui serà el seu batle durant els propers quatre anys, atès que han aconseguit majoria absoluta per poder governar en solitari i sense necessitat d'haver de pactar amb una altra formació. D'aquests, 19 són del Partit Popular, que no n'ha perdut cap respecte de fa quatre anys, sinó que n'ha guanyat set més. Ni els canvis de candidat en alguns municipis no els han passat factura. A Escorca, Antoni Solivellas substituirà Antoni Gómez, i a Inca, Montuïri i Felanitx, on els candidats respectius es presentaven per primera vegada de cap de llista després d'assumir la batlia a mitjan legislatura, tampoc no han patit per conservar la majoria.

Els batles d'Alaró, Binissalem, Manacor i Lloret ara ho faran en majoria, i Biel Serra de sa Pobla s'estrenarà a la batlia en solitari després de quatre anys d'oposició. Carlos Simarro de Sóller, que va ser primera vara en la legislatura 2003-2007 en coalició, ara podrà governar tot sol. A Algaida i a Lloseta, els socialistes Francesc Miralles i Bernat Coll tornaran a governar en solitari. El PSOE, però, ha perdut la majoria absoluta de Puigpunyent. El PSM ja no té majoria absoluta a Petra, però el batle d'Esporles, Miquel Ensenyat, l'aconsegueix. Tres batles de Convergència també governaran en majoria: Antoni Sales de Costitx -que ho feia en coalició-, Mateu Ferrà de Banyabufar -que tenia minoria- i Joan Ribot, d'Ariany, que la conserva. CxI ha perdut la de Porreres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 9 anys

I hi havia molts de càrrecs col·locats a dit en joc... Creus que el PP no faria feina per aconseguir xupar des bote? De tota manera, el PP a Espanya a arrasat, però aquí només ha pujat 2000 vots i al País Valencià n'ha baixat 70000.

Valoració:-3menosmas
Per Virgili, fa mes de 9 anys

El vot al pp és molt fidel. Jo no vaig creure mai que els votants del pp de la Part Forana donassin l'esquena al seu partit, presentàs qui presentàs a les eleccions.

Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

No, ningú ho deia.
El que deien és que a la part forana els peperos mateixos no poden veure ni ent pintura en Delgado. Això no lleva però que a l'hora de votar siguin una pinya. Informa't una mica i parla amb ells i ho veuràs tu mateix.

Valoració:9menosmas
Per balear y palmesano, fa mes de 9 anys

¿Pero no decían que el PP de Bauzá y Delgado iba a fracasar estrepitosamente en la part forana?

No entenc res. Lo único que me queda claro es que nuestro pueblo prefiere un gobierno españolista que un gobierno catalanista.
Estoy muy orgulloso de nuestra tierra y de nuestra gente.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris