algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Petra vol salvaguardar el seu conjunt històric

El centre del municipi mallorquí és Bé d'Interès Cultural des de 1983. El Consell de Mallorca ha incoat l'expedient de declaració per ampliar-ne la protecció

Més protecció, preservació i salvaguarda del conjunt històric del municipi de Petra. Amb aquest objectiu, la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca decidí favorablement començar la tramitació administrativa per a l'expedient de declaració com a Bé d'Interès Cultural amb categoria de conjunt històric a favor del nucli de Petra.

Així, la proposta de protecció del conjunt històric és de 20,76 hectàrees i l'entorn de protecció correspon a 11,57 hectàrees. De fet, ara mateix la protecció de BIC, que es declarà l'any 1983, només correspon al convent de Sant Bernadí, a l'església de Sant Pere i al carrer que uneix aquests dos elements.

"Des de l'Ajuntament feim una valoració positiva d'aquesta proposta, ja que és incongruent que la protecció només sigui per a un o dos carrers si el centre disposa de característiques molt similars", en paraules de la batlessa de Petra, Caterina Mas.
A més, Mas subratllà la "vinculació" de l'actual conservació amb la figura de fra Juníper Serra, d'acord amb la casa natal, el convent i l'església parroquial. "Amb la modificació de les Normes Subsidiàries, volem aprofitar el tràmit per ampliar el conjunt històric declarat", afegí Mas.

Segons l'informe tècnic de la institució, "la declaració es va fer només amb la voluntat de destacar la figura de fra Juníper Serra i es va declarar en un àmbit que inclogués una sèrie d'elements immobles molt vinculats a la seva figura".

Traçat medieval

Un dels aspectes més destacats per a la nova protecció fa referència a la trama urbana del municipi, perquè "la trama ortogonal (carrers que es creuen en forma de quadrat quasi perfecte) del seu traçat viari, resultat de la planificació urbanística de les Ordinacions de 1300, resultant, l'actual xarxa de carrers, de l'evolució i engrandiment d'aquest traçat. Aquesta evolució urbana de la vila ve a partir del traçat establert pels ordenadors de Jaume II".

D'aquesta manera, la localitat es converteix en una "excepcional mostra de l'urbanisme medieval vinculat als processos de colonització de les zones conquistades als musulmans i un important exemple de l'esquema planimètric de la ciutat medieval, el quadricular, introduït a Mallorca per Jaume II". Amb tot això, es vol salvaguardar el patrimoni de Petra

D'altra banda, l'Ajuntament de la localitat del Pla ja ha treballat per blindar la bellesa del seu centre antic amb el Pla especial per a la protecció i conservació del patrimoni del centre historicoartístic de Petra. Aquest document s'aprovà per ple fa dos anys amb el propòsit que els petrers tinguessin consciència de les obres que s'hi poden realitzar segons el grau de protecció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris