cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Les campanes ja no sonen a Mancor

Una empresa valenciana restaurarà les campanes de Sant Joan Baptista, les culates de fusta de les quals s'han desfet. El poble s'ha bolcat en la recaptació de doblers

52054

Per maig es despenjaran les campanes de la parròquia de Sant Joan Baptista, que deixaren de sonar fa un mes per motius de seguretat, ja que hauran de ser restaurades.

Fa un mes que els mancorins ja no senten les campanes de l'església parroquial. Acudeixen a missa sense necessitat de trucada per pur instint, coneixedors de l'horari de l'ofici que marca, sols a deshores, el rellotge del campanar. El vell mecanisme de fusta ha sucumbit al pas del temps. Poc abans de Pasqua, un aparellador va visitar la torre i en donà el veredicte: les culates de fusta de les campanes s'havien desfet amb el pas dels anys. Es va iniciar llavors una campanya popular amb la finalitat de recaptar fons econòmics suficients per assumir-ne la restauració, el cost de la qual rondarà els 21 mil euros, un objectiu en el qual s'ha abocat tot el poble.

El projecte, que executarà una empresa valenciana, la mateixa que ja ha rehabilitat altres campanes emblemàtiques, com les de l'església de Santa Margalida, no només inclou la restauració de les campanes, sinó que també en preveu l'electrificació; la restauració del rellotge de l'església, que actualment només funciona a estones, i el tancament del campanar per evitar que hi accedeixin els coloms, que en danyen l'estructura. Possiblement també es realitzarà alguna intervenció a l'interior, segons explicà Josep Ramon Ortega Pons, rector de Mancor de la Vall des del 25 de setembre passat.

Les campanes abandonaran el campanar probablement aquest mes de maig. Serà la primera gran actuació que s'hi durà a terme i no pretén res més que evitar que puguin caure i sofrir més danys o danyar algú. L'Ajuntament destinà la recaptació íntegra del pancaritat de dilluns Pasqua a les obres de l'església. Hi va assistir més gent que mai i es varen reunir 3.450 euros, als quals s'han afegit posteriorment altres donacions fetes per l'Associació de la tercera edat de Mancor de la Vall i també per alguns fidels particulars del poble.

El rector es mostra satisfet davant la col·laboració popular i comenta que "ja han vingut de València a prendre les mesures i la primera actuació serà aquest mes i consistirà a baixar les campanes perquè no puguin caure". No és la primera vegada que els mancorins ajuden a la restauració de la seva parròquia, un temple que data del 1843. De fet, en el centenari de la consagració, ja s'hi va realitzar una important reforma, segons conta Biel Pocoví, autor d'un article que recull la història de l'església.
Altres actuacions més recents han estat la reposició de l'orgue de l'església l'any 2008, el cost del qual fou de 6.931,22 euros.Els feligresos aportaren llavors 7.167,70 euros, segons assenyala Biel Pocoví en un article recent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris