algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

Campos, Costitx i Sencelles són els més vulnerables a patir moviments sísmics

Així ho ha constatat el professor del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat dels Illes Balears, Jesús Duque

El professor del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat dels Illes Balears (UIB), Jesús Duque, ha asseverat que Campos, Costitx i Sencelles són les zones de Mallorca amb major vulnerabilitat a patir tremolors sísmics, a causa que es troben sobre petites falles actives, més que a conseqüència dels terratrèmols registrats a Lorca i que no tindran repercussió a les illes.

En declaracions a Europa Press, l'expert ha manifestat tot i això que aquestes falles pateixen desplaçaments que no són detectables per a la població, tot i que ha precisat que el problema s'elevaria si es registra un moviment parosísmic de més de cinc graus, que segons les conclusions d'estudis anteriors podria produir-se amb una periodicitat de 500 anys.

Tal com ha precisat, al parlar de risc de terratrèmols cal abordar tres variables, com són la perillositat (l'energia i magnitud del fenomen), la vulnerabilitat (condicions dels béns o edificis que es veuen afectats) i l'exposició (quantitat de persones o béns que poden resultar afectats en funció de les característiques socioeconòmiques del lloc).

En el cas de les Balears, el geòleg ha assenyalat que Mallorca és la zona amb risc més alt sísmic, si bé ha apuntat a les dificultats de predir amb exactitud quan podria produir-se un terratrèmol ja que actualment no hi ha mètodes que així ho permetin.

Alhora, Duque ha incidit en la necessitat d'adoptar mesures sismoresistents en els llocs amb risc més alt, si bé ha asseverat que no li consta que s'hagin aplicat, com a mínim en el cas dels edificis privats.

Finalment, ha recordat que una zona sísmica activa actualment pròxima a les illes és Algèria, en la costa del qual es va registrar el 21 de maig del 2003 un terratrèmol que mitja hora després va recular sentir a Balears, on una onada de gairebé dos metres es va matar sobre les costes de les illes i va enfonsar més de 70 vaixells.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa mes de 9 anys

Jo a Costitx vaig notar un dia uns tremolors a una cas de camp, i d'ença aquell dia sortiren uns cruis a unes parets. També vaig notar els distints terretremol que hi ha hagut a Palma, on la finca es movia...si un dia hi ha un terretrèmol gran a Mallorca, ho pasarem malament. I pareix que això no ens pot passar, però aleerta, que hi ha molt finca i algunes fràgils.

Valoració:-1menosmas
Per Migjorner, fa mes de 9 anys

Dins la meva ignorància, aquestes afirmacions em fan somriure. Què punyetes saben ells del que pasarà i on pasarà... Que ens diguin, quan i ón i amb quina intensitat... i si no que callin. Quan ha pasat és molt senzill surtir pels diaris a dir la seva.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris