algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

El bou més polifacètic

La silueta de Son Munar, única a Mallorca, ha mudat la pell en els darrers temps. Pintades i missatges reivindicatius exhibeixen el toro de l'antiga publicitat d'Osborne, que va ser ideat amb el color negre original

Al turó de Son Munar, el bou de l'antiga publicitat d'Osborne s'ha convertit en el reclam perfecte per a les pintades i per als missatges reivindicatius. Des dels cellers, encarregats del manteniment i cura, tenen clar que "qualsevol acció que s'hi fa té ressò assegurat als mitjans de comunicació". "Tot i la visibilitat que pugui tenir, s'ha de tenir clar que el color original és el negre i així es mantindrà, com en els darrers cinquanta anys", segons apuntaren des dels cellers de Cadis.

De fet, el bou va ser ideat l'any 1956 com a imatge de marca per promocionar una beguda alcohòlica dels cellers. Això no obstant, de llavors ençà, n'hi ha que ho han vist com un símbol patriòtic de l'Estat, destacant-ne el "caràcter espanyol". Sigui com vulgui, la silueta de la carretera de Manacor ha mudat de pell en els darrers anys. Els colors del siurell -blanc, vermell i verd- reivindicaren la mallorquinitat del toro l'any 1999.

Així mateix, el toro ha estat utilitzat per enviar missatges en to d'humor o bromes, ja que el 2005 s'hi pogué llegir "Ferriol, t'ha agafat el bou", amb referència a unes noces que s'havien de celebrar. La planxa de ferro ha donat idees per promocionar les festes de Vilafranca el 2008, la Revolta. De fet, els vilafranquers realitzaren una còpia de la figura, que col·locaren al turó de na Munar.

Això no obstant, els antitaurins hi expressaren el "No killing" per deixar constància del seu punt de vista sobre els actes de la tauromàquia. Finalment, aquests darrers dies les pintades i contrapintades n'han estat protagonistes, primer amb els colors de l'arc de Sant Martí per tornar al negre rigorós amb un acte polèmic d'exaltació patriòtica per defensar la imatge del toro.
Llavors, amb el negre de fons, arribaren les flors de la primavera, que duraren un dia, perquè el color del dol tornà al bou.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Verdolaga., fa mes de 9 anys

Que li donguin cadena i tractor, i cap a Cádiz manquen bous!

Valoració:1menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 9 anys

Què vol dir això de "n'hi ha que ho han vist com un símbol patriòtic de l'Estat"? O no heu vist les banderes espanyoles amb el bou al costat de les banderes espanyoles amb la gallinota de franco? O no heu vist com el bou es fa present a totes les manifestacions nazis, feixistes, falangistes i demés? O l'heu vist mai a la manifestació del 31 de desembre? I al Fossar de les Moreres?´

És evident que és un símbol de l'estat opressor i, a més, un símbol que connota la ideologia de l'oprobi. Aquí hi té tanta de feina com la Feria de Abril!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris