algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Comença la Fira de Sóller

Investides solemnement les Valentes Dones de 2011, Maria Magdalena Deyà i Catalina Pomar. L'acte va omplir l'església parroquial de gom a gom

53318

Moment de l'intervanvi d'obsequis entre les Valentes Dones de l'any passat i les d'enguany.

S.Amengual

 

L'església parroquial de de Sant Bartomeu va quedar ahir petita per acollir el nombrós públic que va assistir a la solemne investidura de les Valentes Dones de 2011, un acte que aquest any cobra un especial significat, ja que també va servir per lliurar l'Escut d'Or del municipi als col·lectius del Firó, organitzadors del simulacre que se celebra des de fa més de 150 anys a la localitat. La concessió coincideix enguany amb la celebració del 450è aniversari dels fets històrics de l'11 de maig de 1561.

Les principals autoritats varen assistir a l'acte: la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; el delegat del Govern, Ramon Socias, i el conseller insular de Cooperació Local, Miquel Rosselló. A més, gairebé tots els membres dels consistoris de Sóller i Fornalutx, amb els seus batles, Josep Ll. Colom i Joan Albertí, al capdavant, hi varen pendre part. També hi assistí el fill il·lustre de Sóller, Pere A. Serra. Tots ells van entrar al temple de manera solemne, acompanyant els personatges històrics i l'Ajuntament Vell, format pels nins que encaranen els personatges, així com les Valentes Dones infantils, Paula Palou i Maria Marroig.

Investidura i pregó

El públic va acollir amb una gran ovació l'entrada de les Valentes Dones de Can Tamany de 2011, Maria Magdalena Deyà Miró i Catalina Pomar Urrea, que, minuts després, reberen emocionades les vares que simbolitzen el càrrec de mans de les seves predecessores, Cristina Gual i Esperança Bernat. El pregoner, l'historiador Francesc Lladó, va llegir un aplaudit discurs en què va reivindicar, per avui, la "força" dels sollerics de 1561 i l'empenta de les generacions que han fet possible la ciutat de la Vall dels tarongers per afrontar el futur del municipi.

Lladó va repassar pràcticament tota la història del poble; a més, recordà que, per als homes que el defensaren, ara fa quatre segles i mig, "hi havia un gran valor, que era l'apreci per la terra, la llibertat i, fins i tot, la llengua, que ja no podrien emprar més per comunicar-se si eren fets captius". Al final de l'acte, es va lliurar als representants dels col·lectius del Firó -moros, pageses i pagesos- el símbol distintiu de l'escut d'Or de la Ciutat, per la tasca realitzada els darrers anys en la recuperació d'un simulacre que s'ha converit en una de les festes populars de referència a tot l'Estat.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris