algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Algaida té el cel guanyat

Un nou llibre de la col·lecció de l'Ajuntament d'Algaida posa les fites de la meteorologia i la climatologia del municipi. Les calabruixades, les inundacions i les sequeres formen part d'un treball que també ens vol fer entendre que ens hem d'aptar al temps i no ell a nosaltres

Atents al temps! Això és el que ens diu el geògraf i home del temps d'IB3, Joan Barceló Trobat. I és que a ell i a la seva perenne tranquil·litat els agafà la curolla de mirar el cel i d'observar els niguls i les senyes d'aigua. D'aquesta observació, de la curiositat i de la saviesa dels seus veïns d'Algaida, n'ha sortit ara un llibre en el qual es plasmen la meteorologia i climatologia del municipi.

Barceló hi repassa les sequeres, precipitacions, nevades i inundacions que han afectat la localitat d'ençà que n'hi ha dades, el 1934. L'espira d'aquest llibre sorgí després que Miquel Grimalt i Maria Bonet posassin nom als niguls de Mallorca. Llavors, Barceló començà a trescar pel municipi i a parlar-hi amb gent d'edat. Ara, al cap de més de tres anys de feina, presenta la seva petita joia, que fita el cel algaidí. Com afirma ell mateix, "ja hi ha poca gent que en sàpiga els noms: anam atropellats i no tenim temps d'aixecar el cap. Era una recerca necessària, perquè tot això es perd de cada dia més. A Mallorca, hem perdut la cultura de guaitar el firmament".

Senyes i niguls

Una quarantena de denominacions n'ha trobat Barceló en el parlar de la localitat. Es tracta d'unes formes, d'uns trets determinats que ara i suara es repeteixen al cel del municipi, i aquesta repetició motivà que els pagesos i la gent que posava esment al temps els anàs identificant i fent seus:

N'Espirafocs: un cúmul negre que compareix a Algaida de la part de Santa Eugènia. N'Escumabasses: aquest nigul s'acosta pel puig de Son Roig i la comuna i és un dels núvols que deixen més aigua dins Algaida. El senyal del vell Muro: és una boira que surt dalt del coll d'Esporles i ens revela que en dos o tres dies plourà. Per altres bandes, com ara Establiments, aquesta mateixa senya es coneix com el capell de na Forana.

En Jordà, les carreres de sant Jaume, els homenets de Santanyí... són altres noms que es fan servir a Algaida i que apareixen talment en molts de pobles més. Altres, com reconeix l'autor, "segur que encara es troben en l'anonimat". Les dades recollides per Barceló provenen dels quatre observatoris ubicats al municipi. El de l'Apotecaria, "que n'és el més antic, s'inicià el 1934 i, en part, el llibre és obra d'aquesta família, que ha recollit dades durant 70 anys". Hi ha centres d'aquesta classe a Son Bou de Pina i a can Miquel Pons, també a dins Algaida, i altre temps el santuari de Cura en tenia un. Han servit per estudiar els períodes de sequera i les grans precipitacions.

En algun cas, ha plogut més just en un mes que en tot un any. Joan sempre té un ull posat al cel i com un sisè sentit amb el qual veu venir el ruixat un poc abans que l'altra gent. Certament, i tal com ell afirma, "és necessari que ens adaptem al temps en lloc de queixar-nos-en".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris