algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
23°

Tot a punt per recuperar la torre de cala Figuera

Patrimoni inicia la setmana que ve les obres per apuntalar la fortificació de Calvià. Hi farà treballs d'urgència a l'espera del conveni entre Consell, Ajuntament i propietaris per a la rehabilitació integral

52292

La torre de cala Figuera és una de les fortificacions que necessiten mà de metge.

ARCA

Patrimoni començarà la setmana que ve les tasques per apuntalar la torre de cala Figuera, una de les sis torres de defensa que hi ha al municipi de Calvià, moltes de les quals presenten un estat ruïnós. L'Ajuntament calvianer aprovà el passat dia 24 la llicència d'obra, amb la qual cosa el Consell hi podrà iniciar tasques d'urgència, a l'espera de signar el conveni amb el govern municipal i els propietaris que farà possible la rehabilitació integral de la fortificació.

Estat ruïnós

L'estat d'aquestes fortificacions al municipi ha estat objecte de reiterades queixes per part d'entitats com ARCA. Precisament ahir, l'Associació per a la Recuperació dels Centres Antics recordava que al terme de Calvià hi ha sis construccions d'aquest tipus, la gran majoria de les quals s'edificà entre final del segle XVI i principi del XVII. Per la seva importància històrica i cultural, estan catalogades i declarades Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 1993.

Des dels punt de vista d'ARCA, els exemples més preocupants quant al grau de deteriorament són la torre de les Illetes i la de cala Figuera. La ubicació d'aquests elements, devora la mar, en danya l'estructura per l'efecte de l'erosió. Així, l'entitat insta a actuar-hi amb urgència per evitar que"acabin convertides en un munt d'enderrocs".

En aquest context, ARCA aprofità per denunciar ahir l'incompliment de la Llei de patrimoni històric en l'apartat relatiu a l'accés als Béns d'Interès Cultural. La normativa fixa la possibilitat de fer-hi visites públiques, si més no quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats.

Accés barrat

L'associació afirma que aquest punt de la llei s'incompleix a les torres defensa de la Porrasa i Torrenova, Portals Vells i el Castellot de Santa Ponça. En el primer cas, una barrera hi impedeix l'accés i, en els altres dos, es troben a l'interior de complexos privats i també és complicat entrar-hi. Per això, exigeixen al Consistori que repari el greuge i que permeti que quatre dies al mes, pel cap baix, es puguin visitar aquestes fortificacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris