algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Els pescadors honoren sant Pere

La Confraria d'Alcúdia i els pescadors de la Colònia de Sant Pere d'Artà celebraren ahir vespre la tradicional processó per la mar davant la curiosa mirada dels turistes i la devoció veïnal

49500

A la processó marinera d'Alcúdia la precedí una pels carrers de la vila.

Ferran Aguiló - J.S.

Fidels a la tradició, els pescadors de la Part Forana van engalanar ahir les barques per honorar el seu patró, sant Pere. A les set de l'horabaixa, va tenir lloc a l'església parroquial de la Mare de Déu del Carme i Sant Pere, del Port d'Alcúdia, la tradicional missa en honor del patró dels pescadors. En acabar l'eucaristia, els pescadors van treure la imatge de sant Pere de l'església per portar-la damunt les espatles en processó fins al moll Vell. Durant el trajecte, els infants llançaren pètals de flors alhora que duien símbols tradicionals de la mar.

La desfilada de Sant Pere d'Alcúdia destaca pel contrast marcat que crea entre el sector pesquer tradicional i el turístic. Així, són molts els estrangers que s'aturen al llarg del recorregut a fotografiar la comitiva pesquera.
Ja al moll Vell, la imatge de sant Pere puja a bord d'un dels tradicionals vaixells pesquers d'Alcúdia per iniciar la processó pesquera pròpiament dita. Una trentena d'embarcacions varen participar ahir horabaixa en la desfilada marítima, un nombre important si tenim en compte que l'entrada en vigor de la nova normativa de seguretat marítima va provocar el 2008 un important descens d'assistents.

La barca de la Confraria de pescadors, Toni Mollet, és la que encapçala la processó marítima amb la imatge a bord de sant Pere, seguida de la resta de petites embarcacions. En tornar al moll, els pescadorsduen la imatge a l'església parroquial.

La Colònia
A la Colònia de Sant Pere, aquests dies s'hi viu festa grossa. Dia 19 de juny començaren les primeres activitats festives i s'allargaran fins dimecres dia 14 de juliol. Això no obstant, ahir amb la festivitat del sant que dóna nom a tota l'antiga colònia agrícola, foren molts els que anaren a l'església per assistir a la missa solemne que oficià mossèn Francesc Vicens. Després es va dur a terme la tradicional processó marítima a vorera de mar i acabaren dins una de les barques enramellades per iniciar la tradicional volta per la mar.

Festa arrelada
Moltes famílies amb tradició marinera senten amb devoció aquesta festa, que molts turistes miraven de reüll asseguts a les terrasses dels bars i restaurants, on també s'agombolaven els seguidors més forts de la selecció espanyola de futbol, que gaudien de la seva pròpia religió.El vespre continuà amb un bon concert de la Banda de Música d'Artà i a la mitjanit uns espectaculars focs d'artifici encengueren el cel de la Colònia.

A partir d'avui i els propers dies, desenes d'activitats ompliran el calendari festiu d'aquest petit llogaret artanenc, que encara conserva l'encant del poble de pescadors que altres zones han perdut. Així, actes relacionats amb la mar, amb la natura, la música i altres activitats esportives i lúdiques omplen el calendari festiu de la Colònia. Segons la tradició, sant Pere és considerat patró dels pescadors, però també ho és dels coltellers, especialitzats a fer armes blanques i ganivets grossos. Aquest sant és també el protector dels cans amb ràbia. A més, era advocat contra les discòrdies i ajuda a reconciliar les persones enemistades. Tenen també per patró aquest sant els casats dues vegades i els jugadors de cartes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris