algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

El Consell pretén reduir a la meitat les inversions als municipis l'any vinent

Plantejarà als ajuntaments acabar les actuacions previstes al Pla d'Obres i Serveis, però no fer-ne de noves i, en el seu lloc, destinar doblers a manteniment d'instal·lacions ja existents

El Consell té intenció de reduir l'any que ve de manera considerable (podria arribar fins a la meitat) la inversió que destina als municipis a través del Pla d'Obres i Serveis (POiS). La retallada, que seria puntual i que s'intentarà consensuar amb els ajuntaments, no afectaria els compromisos inversors que la institució ha contret amb ells amb vista a exercicis futurs.

El motiu de la reducció és que les obres del POiS obliguen cada any Consell i Ajuntament a endeutar-se per finançar-les i el decret llei de contenció del dèficit aprovat pel Govern central impedeix tant als ajuntaments com als consells endeutar-se a partir de l'any vinent. La proposta que farà ara la institució insular als responsables municipals consistirà a reconduir despesa i, en lloc de generar nova inversió, prioritzar el manteniment d'instal·lacions ja construïdes.

El darrer POiS, aprovat el març, suposa una inversió per a enguany de 12,4 milions per part del Consell i de 5,7 més per part dels 47 ajuntaments que sol·licitaren fer obres (han de tenir menys de 50.000 habitants). La majoria d'aquestes actuacions s'han d'executar durant diversos anys i ja s'havien iniciat en exercicis anteriors. Bàsicament són millores de clavegueram i de carrers i construcció d'escoletes, d'instal·lacions esportives i d'equipaments culturals. Es preveu per a enguany una segona fase, que inclourà obres noves.

Però, per al 2011, el Consell entén que, sense poder-se endeutar, ni ells ni els ajuntaments podran assumir les actuacions perquè no tenen capacitat de fer front a tanta despesa amb recursos propis. A partir d'aquesta premissa, el departament de Cooperació Local, que dirigeix Miquel Rosselló (Bloc), ha obert una ronda de negociacions amb els ajuntaments per redimensionar el Pla. Rosselló ja s'ha reunit amb els responsables de Sóller i de Fornalutx.

El Consell considera, a més, que en el context de manca de finançament i de contenció de despesa que es dibuixa per a l'any que ve és absurd que els ajuntaments plantegin la construcció de, per exemple, noves instal·lacions esportives, ja que ara tenen problemes per mantenir les existents. Així les coses, proposarà als responsables municipals que acabin les obres iniciades -i amb inversió compromesa per al futur-, però en comptes de començar-ne de noves, es destinin partides al manteniment d'instal·lacions que ja hi ha. Així mateix, es plantejarà la possibilitat de fer menys obres, però amb una major aportació a cadascuna de la institució insular. El debat es vol resoldre passat l'estiu en una assemblea de batles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris