algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Pla no recicla com toca amb el porta a porta

Les xifres de la recollida domiciliària de la Mancomunitat del Pla evidencien que el 80 per cent del fems acaba al contenidor del rebuig

El novembre del 2007 es completava el desenvolupament de la campanya d'implantació de la recollida de fems porta per porta a tots els municipis de la Mancomunitat, catorze. Ara, dos anys després, els resultats d'aquell impuls no acaben de ser els esperats, ja que gairebé el 80% del fems, tot i que cada dia un camió va a cercar-lo per fraccions al portal de casa, acaba en el contenidor del rebuig, igual com passava abans. Les xifres del 2006, abans de la recollida domiciliària, i les del 2009 evidencien que tan sols un 20% del fems acaba a les plantes de reciclatge; la resta va directament a la incineradora.

Posem un exemple de les dades de la Mancomunitat. Agafem el mes de juny dels anys 2006 a 2009. S'hi comprova que la recollida de rebuig oscil·la entre les 1.050 tones del 2009 i les 1.150 del 2007, unes xifres que, com veim, no varien gaire respecte de l'abans i el després de la recollida selectiva. Així, tots els mesos, la suposada davallada en la recollida de rebuig que s'havia de produir amb el porta per porta s'ha esvaït.

La porció més gran de fems encara continua sent el de rebuig, amb un 79%, mentre que amb un bon funcionament del reciclatge podria ser del 10%. La matèria orgànica ocupa el segon lloc en el percentatge del reciclatge i se situa en un baix 9%; la segueixen el paper (5%), el cartró (4%) i els envasos (3%). Aquestes xifres són gairebé idèntiques a les que hi havia abans de la recollida porta per porta, quan els veïns havien de dur les deixalles als punts verds.

Millorar

Aquest aspecte vol ser millorat des de la Mancomunitat. Per aquest motiu, es fan campanyes de conscienciació entre els veïns per obtenir uns resultats més positius i aconseguir optimitzar la gestió, la implicació ciutadana, disminuir les tones de rebuig generades i anar cap a un model de pagament per generació començant pels grans productors, és a dir, unes taxes més justes, a través de les quals paguin més aquells que produeixen més residus. Potser aviat veurem la implantació de bàscules per pesar el fems en els camions.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Bover, fa mes de 10 anys
Ja és hora de deixar de pagar justs per pecadors, què paguin més els què més residus produeixen i els què menys reciclin, i així alomillor serà un alicient per molta gent què té per lema: "com que paguem què ho reciclin ells...",
Residus en produim tots, i és necessari reciclar pel simple fet de què els recursos materials no són indefinits, i si ens dediquem a cremar-los, per no haver de pensar 1 segon on l'hem de tirar.....comprometem no tant sols les generacions futures, sinó el nostre propi futur i els dels què ens envolten.
Com a conciència general ja és hora de què la gent entengui La llei de les 3 R.

Reduir
Reutlitzar
Reciclar
Valoració:1menosmas
Per Malsà, fa mes de 10 anys
A l'estiu, la matèria orgànica s'ha de recollir cada dia. No pot ser que haguem de guardar dins les cases les clovelles de meló o de síndria, per exemple, que fan suc i mala olor.
Valoració:0menosmas
Per miquel monroig, fa mes de 10 anys
Tot i que la Mancomunitat del Pla va nèixer quasi bé per resoldre mancomunadament la recollida de RSU i tot i que estam millor del que estavem, això sí a un alt preu, podem afirmar que no hem avançat suficientment :
a) per culpa del "populisme" (de tots els partits !!) : s'ha promés barat i ha resultat car; no s'han implicat perquè suposa desgastament això d'anar contra corrent i agrada molt als polítics del Pla estar bé amb la gent i no tenir problemes amb ningú ja que es poden perdre vots.
b) per culpa dels dirigents de la Mancomunitat: Gerència/Presidència han volgut duros a quatre pessetes; ja en el 1998 es va començar una experiència pionera de recollida de paper i vidre a tots els comerços, bars etc... de la Mancomunitat en conveni amb la Fundació Deixalles Felanitx i a cost zero...Quan se va demanar la meitat dels beneficis que tenia la Mancomunitat amb l'estalvi de quilos que no anaven a la incineradora, la resposta per part del President Sr.Font Massot i del seu gerent fou negativa.
c) per culpa dels responsables polítics de medi ambient de cada poble: no tenen consciència del que duen entre mans, no les veuen reciclar, no hi ha campanyes on hi participen... el màxim que fa es contractar algú perquè ho faci per ells.
d) per la manca de sensibilització d'un sector de gent...Com que costa no se fa.... I no basta fer campanyes de conscienciació si no hi ha més implicació dels dirigents polítics amb accions concretes.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris