El novembre del 2007 es completava el desenvolupament de la campanya d'implantació de la recollida de fems porta per porta a tots els municipis de la Mancomunitat, catorze. Ara, dos anys després, els resultats d'aquell impuls no acaben de ser els esperats, ja que gairebé el 80% del fems, tot i que cada dia un camió va a cercar-lo per fraccions al portal de casa, acaba en el contenidor del rebuig, igual com passava abans. Les xifres del 2006, abans de la recollida domiciliària, i les del 2009 evidencien que tan sols un 20% del fems acaba a les plantes de reciclatge; la resta va directament a la incineradora.
Posem un exemple de les dades de la Mancomunitat. Agafem el mes de juny dels anys 2006 a 2009. S'hi comprova que la recollida de rebuig oscil·la entre les 1.050 tones del 2009 i les 1.150 del 2007, unes xifres que, com veim, no varien gaire respecte de l'abans i el després de la recollida selectiva. Així, tots els mesos, la suposada davallada en la recollida de rebuig que s'havia de produir amb el porta per porta s'ha esvaït.
La porció més gran de fems encara continua sent el de rebuig, amb un 79%, mentre que amb un bon funcionament del reciclatge podria ser del 10%. La matèria orgànica ocupa el segon lloc en el percentatge del reciclatge i se situa en un baix 9%; la segueixen el paper (5%), el cartró (4%) i els envasos (3%). Aquestes xifres són gairebé idèntiques a les que hi havia abans de la recollida porta per porta, quan els veïns havien de dur les deixalles als punts verds.
Millorar
Aquest aspecte vol ser millorat des de la Mancomunitat. Per aquest motiu, es fan campanyes de conscienciació entre els veïns per obtenir uns resultats més positius i aconseguir optimitzar la gestió, la implicació ciutadana, disminuir les tones de rebuig generades i anar cap a un model de pagament per generació començant pels grans productors, és a dir, unes taxes més justes, a través de les quals paguin més aquells que produeixen més residus. Potser aviat veurem la implantació de bàscules per pesar el fems en els camions.
Residus en produim tots, i és necessari reciclar pel simple fet de què els recursos materials no són indefinits, i si ens dediquem a cremar-los, per no haver de pensar 1 segon on l'hem de tirar.....comprometem no tant sols les generacions futures, sinó el nostre propi futur i els dels què ens envolten.
Com a conciència general ja és hora de què la gent entengui La llei de les 3 R.
Reduir
Reutlitzar
Reciclar