nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 13°
16°

L'OCB denuncia una nova agressió lingüística, aquest cop al centre de salut d'Inca

Els fets tingueren lloc al centre de salut d'Inca.

15-04-2010 | ARCHIVO

Nova agressió als drets dels mallorquins dins l'àmbit sanitari. L'Obra Cultural denuncià ahir que el pacient Pau Ignasi Amer va ser expulsat del centre de salut d'Inca per adreçar-se a la metgessa de capçalera en català.
Els fets es produïren el 6 d'abril passat, dia en què Amer acudí al centre sanitari perquè darrerament tenia mal al pit. Segons l'OCB, quan el pacient s'hi adreçà en català, la metgessa li va contestar en "to despectiu, no el va voler atendre i tampoc no li va voler firmar un justificant en què li exposàs els motius de la seva negativa". Quan el pacient es negà a sortir de la consulta sense rebre una explicació oficial, s'indica en un comunicat, "la doctora va fer cridar el guarda jurat, que el va fer fora de la consulta sense cap explicació". Pau Ignasi Amer va presentar una reclamació oficial a l'Ib-Salut, contà els fets a la Policia Municipal d'Inca i els denuncià a l'Oficina de Drets Lingüístics de l'OCB.

L'entitat considera inacceptables els fets denunciats per Pau Ignasi Amer, ja que "demostren les dificultats existents a la Mallorca de començament del segle XXI per ser servit i atès en la llengua pròpia en el sistema sanitari públic". L'organització es queixa sobretot perquè els fets "s'han registrat molt de temps després que els responsables polítics es comprometessin a acabar amb aquest tipus de situacions". "Cal remarcar -continua- que ser catalanoparlant, com ser negre, homosexual o vegetarià, no és cap excusa per negar l'atenció sanitària a una persona; ans al contrari, ja que representa un cas flagrant i inadmissible de discriminació per motius de llengua, que atempta contra els drets bàsics de les persones i és inacceptacle cap als parlants de qualsevol idoma".
L'Obra Cultural exigeix a Salut que obri immediament un investigació oficial sobre els fets, amb l'obertura del corresponent expedient "i arribant fins a les darreres conseqüències".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Marianna de Copons, fa mes de 6 anys

I no ho va denunciar al col·legi de metges?, jo crec que és motiu suficient perquè inhabilitin a la metgessa per nega la assistència a un malalt.
Espero que la justícia obri en conseqüència aplicant el delicte de comissió per omissió, o sigui, aquell que comet la persona que esta obligada a fer una acció i deixa de fer-la.

Valoración:-2menosmas
Per David, fa mes de 9 anys
Coi, i a Inca no teniu cap carreró fosc? És que això t'ho soluciono jo qualsevol nit, eh?
Valoración:3menosmas
Per un ciutadà, fa mes de 9 anys
Una de les competències professionals més importants per un metge (o qualsevol professional de la salut) és la de saber establir, mantenir i tenir cura de la relació metge-pacient. Evidentment, en aquest cas no ha estat així. No és només que potegi els drets d'un ciutadà, sinó que també és una mala professional pagada amb els doblers públics.

Fins quan haurem de suportar mals professionals, mals ciutadans i mals funcionaris públics? Per què l'autoritat corresponent no actua i fa respectar la llei i exigeix professionalitat? És una vergonya haver d'aguantar aquests prejuicis.

Però als catalanoparlants sí que ens demanen que siguem tolerants, comprensius, educats, que sapiguem parlar castellà i que, a més, paguem tot el que ens toca. Lluitem pels nostres drets.
Valoración:5menosmas
Per Manipulació, fa mes de 9 anys
I això ens ho hem de creure? Fote-li manipulació. M'agradaria saber qui era el vertader agressor
Valoración:-1menosmas
Per normalitat, fa mes de 9 anys
Do not visit Majorca, do not talk nonsense. El que no faré serà distreure els lectors d'aquest diari amb teories de la conspiració. Defensa el que hagis de defensar a publicacions especialitzades.
Valoración:-1menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

A Normalitat
La opinió den Bilbeny ès recent. La opinió que tenc del "Quixot" en castellà ès de una obra traduïda fa molt de temps, molt abans de quan no hi havia ordenadors. Lo que has de fer ès donar la teva opinió sobre el "Quixot" i altres obres en castellà del anomenat en castellà "Siglo de oro de la literatura castellana" i no intentar desqualificar amb el "falacia ad hominem".
Valoración:12menosmas
Per negre, fa mes de 9 anys
Negar-li l'atenció i fer-lo fora és gravíssim, i és el següent pas després d'haver acceptat com a normal l'anomalia que el metge ens parli en espanyol quan parlam en català. Però quina atenció mèdica colonial és aquesta, si el metge no és capaç de parlar la llengua del país als pacients?
Valoración:-1menosmas
Per JMCM, fa mes de 9 anys
No hi ha pitjor ase que el que no vol aprendre. És evident que entre els no catalano parlants n'hi ha molts. Des de la seva prepotència lingüística es neguen a aprendre el català ja que el consideren una llengua de segona categoria. Pot ser competent una metgesa que es nega a atendre un pacient que parla català? No és potser aquesta actitud la que fa que els pacients puguin perdre els nervis? Se suposa que una metgesa competent ha de tenir un mínim coneixement de la pisoclogia del pacient i obrar en conseqüència, i ho fa quan per parlar català el treu de la consulta? Abans d'actuar amb tanta prepotència s'hauria d'haver demanat quins símptomes tenia el pacient ja que potser el dolor no el deixava actuar amb menys vehemència. Així que mai pot tenir raó aquesta metgesa ja que el pacient sempre és el primer i un metge està obligat a atendre a un malalt sempre.
Valoración:4menosmas
Per normalitat, fa mes de 9 anys
Do not visit Majorca, do not talk nonsense. En Bilbeny també ha estudiat la "questione della lingua" dels clàssics castellans. He sentit la temptació de posar "castellans" en majúscules, però he suposat que no calia. Un enllaç per riure: http://www.jordibilbeny.com/notes-id.asp?Id=1
Valoración:4menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys
Mea culpa idò. És que aquest personatge ja ha emprat aquesta estratègia per a demostrar jo no sé què i amb altres nicks i com que no hi havia comentaris com sol fer ell...
De tota manera crec que no val la pena jugar el joc del gonellisme. El tema és un altre. Esper que s'aclareixi què va passar realment i si va ser una agressió lingüísitica, que hi hagi conseqüències.
Valoración:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris