algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

2012: Costes vol regenerar cala Barques

Patrimoni informa en contra de l'extracció d'arena pel risc a la zona arqueològica marina i el PSM reclama la catalogació dels escars com a mesura per aturar-ne la demolició

50642

El projecte preveu la regeneració de la platja.

E.Ballestero

Demarcació de Costes de Balears planeja executar el 2012 un ambiciós projecte de recuperació de la cala Sant Vicenç, que inclou dues actuacions que duran coa: la regeneració artificial de la platja de cala Barques i la demolició dels tradicionals escars de pescadors, que seran substituïts per noves infraestructures que acolliran espais per berenar. El projecte inclou també la construcció d'un passeig per als vianants que connectarà cala Molins amb cala Carbó, la instal·lació d'un parc infantil al peu de l'hotel Don Pedro i l'habilitació d'un aparcament per a remolcs a cala Molins amb capacitat per a quatre vehicles.

Petició de millora

L'actuació es realitza a petició de l'Ajuntament de Pollença, que considera que la zona ha quedat massa anys fora dels plans d'embelliment que Costes ha executat a altres punts de l'Illa, si bé el projecte encara es troba en la fase inicial i no ha estat presentat oficialment al Consistori. El director insular de Patrimoni, el pollencí Gabriel Cerdà, que ja va paralitzar el 2002 la regeneració artificial de cala Barques quan era regidor de Medi Ambient, no ha tardat a reaccionar-hi i ahir va anunciar que el seu departament informarà desfavorablement de la proposta pels possibles danys que pot causar l'extracció d'arena sobre el vaixell grec descobert a la zona arran del temporal del 2001. Patrimoni estudia declarar cala Barques com a zona arqueològica.

En l'informe els tècnics avancen que "s'ha de considerar cala Barques i cala Clara un gran jaciment arqueològic mereixedor de la màxima protecció. Per tant, la cautela patrimonial no es pot reduir només a l'àmbit més proper a les restes del derelicte grec, ja que sabem que la resta del fons marí conté evidències de l'existència de més embarcacions antigues". Patrimoni adverteix així que "no es podrà fer cap intervenció que suposi remoure el dipòsit marí si abans no s'ha dut a terme una intervenció de documentació i extracció, si s'escau, de materials arqueològics subaquàtics".

A més del valor arqueològic de cala Barques, el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, defensà ahir el valor etnològic dels antics escars. "L'escar dels Duralls forma part del passat pesquer de la cala", va dir. El director insular va recordar, així mateix, la vinculació d'aquest escar amb la darrera barca que va treballar a la cala, la Polar, que ara és al taller de restauració del Consell de Mallorca. El PSM de Pollença presentarà una moció en el ple per instar Costes a no executar el projecte, tal com es preveu actualment, a més de sol·licitar la inclusió dels escars al catàleg municipal de patrimoni. "A cala Molins ja vàrem perdre una casa dels anys 30 per no tenir-la catalogada", digué el regidor Tomeu Cifre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Roca lliure, fa mes de 10 anys
Aquest senyor de Patrimoni s'haria d'informar abans d'opinar. Els escars de Cala Barques i de tot Sant Vicenç son obres modernes que construiren 4 senyorots en els anys 50-60 del segle passat. No tenen res a veure amb escars tradicionals d'altres indrets. El de cala Barques era utilitzat pels pescadors anomenats Durais, pero perque els hi deixaven.
Valoració:-6menosmas
Per Macià, fa mes de 10 anys
"Cala Barques", "Cala Varques" o "Cala Avarques"?
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris