nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

Son Fangar, referent natural

La finca de Sineu, que durant la dècada dels 80 era utilitzada per l'extracció de carbó de lignit, podria acollir en menys de tres anys dos centres d'observació i interpretació d'aus i un itinerari botànic

La finca del Fangar-Son Vallfogó de Sineu és a prop de convertir-se en un referent per a la gestió del medi natural de l'Illa. Endesa gestiona un projecte perquè la finca aculli dos centres d'observació i d'interpretació d'aus, un itinerari botànic i un espai recreatiu divers. Segons Endesa, aquesta iniciativa té com a principal objectiu "la salvaguarda de la flora, la fauna i la llacuna, a més de l'ús públic de la finca".

Perquè el projecte és converteixi en una realitat palpable, Endesa proposa el compartiment de la gestió dels terrenys de la finca amb les institucions interessades. En un principi, Endesa es compromet a restaurar la finca, mentre que la investigació, educació ambiental, manteniment i assessorament hauria de córrer a càrrec de les institucions interessades.

Des d'Endesa asseguren que "encara no tenen uns socis definits", però "esperen que en un marge de dos a tres anys el projecte pugui veure la llum". La finca era usada per l'empresa per a l'extracció de carbó de lignit, però el 1987 unes filtracions inundaren la conca minera i provocà que és formàs una llacuna, encara present a l'actualitat, i focus principal de biodiversitat i riquesa mediambiental.

Actuacions
Tot i que encara no s'ha arribat a cap acord sobre el futur de la iniciativa, Endesa ja han començat a treballar en el projecte i s'han realitzat les primeres intervencions. En aquest sentit, s'ha dut a terme el tancament perimetral de tota la finca i s'ha substituït el filferro espinat per una xarxa gruixada que hi permet el pas del animals.

A més, s'han eliminat els restes de les construccions existents que restaven de l'antiga mina i s'ha retirat la maquinària que encara estava present a la zona. La finca també ha esta netejada, s'han eliminat tots els residus i les escombraries que s'havien acumulat a l'indret a causa de l'incivisme d'alguns veïnats que la feien servir d'abocador. També s'han millorat els accessos a la finca, s'han instal·lat barreres que limiten el pas de vehicles però permeten el trànsit a peu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris