nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

“La dona no ha de ser un element decoratiu”

Fa una dècada que Guillem Feliu és el capellà de Santa Margalida, un temps durant el qual ha trencat motlos dins l'estament eclesiàstic. No li agraden els estereotips ni les comparacions, ni encaixa tampoc en el perfil del rector d'un poble de Mallorca. "No em trob tan diferent: som com som i només m'acost a la gent, ja toqui riure, plorar, ajudar o col·laborar", indica. El mossèn assegura que té la rectoria oberta les 24 hores del dia i, d'acord amb el que passa avui dia, mentre li telefonen es pot sentir un dels darrers èxits d'El Canto del Loco. Sens dubte, va per feina.

Per a divendres, heu organitzau un processó manifestació de les confraries. Què hi voleu reivindicar?
Ara que comença la Setmana Santa i per sortir de la rutina, farem una processó que convida a reflexionar sobre les tres creus que més afecten la societat. La primera, tot i que ens queda lluny, és per solidaritat amb els afectats pels terratrèmols d'Haití, Xile i Turquia. La segona és la de la crisi econòmica, perquè duim una creu en la qual ja no és que no acabem el mes, és que no el podem començar. I la tercera és la del terrorisme, quan s'imposa l'arma abans que el diàleg.

I en aquest temps de crisi, com veis la societat?
Es tracta sobretot d'una qüestió política: veig que hi ha molt poques eines per tirar endavant. A més, no puc entendre que a una persona a l'atur se li doni una ajuda i ja està, perquè mai més no tornarà a fer feina. No som polític, però s'ha d'afagar el bou per les banyes, perquè el poble no és el culpable de la crisi.

Convocaríeu també una manifestació perquè la dona tingui el seu paper corresponent dins l'Església?
Sempre he cregut i defensat que la dona té un paper important a l'Església. La dona no hi és un element decoratiu: ha de poder dirigir i tenir efectes en l'àmbit consultiu. Si recordam la Bíblia, veim que la dona hi és sempre present i recurrent. De fet, Jesús mor envoltat de tres dones.

Us considerau feminista?
Em consider una persona acollidora dels drets de totes les dones. No crec en els radicalismes de feminisme o masclisme. De fet, les dones han de tenir un paper essencial i indispensable. Però, l'Església és masclista? He de dir que sí.

Què trobau dels casos de corrupció política?
N'estic escandalitzat. Personalment, m'agradaria que la Justícia destapàs tot el que hi ha, perquè n'estic espantat.

També s'hauria de treure a llum tot el que hi ha a l'Església?
Pederàstia zero. Davant això, vull dir que permissibilitat zero. Qualsevol persona que fa això ha d'anar a un metge i després se l'ha de treure al carrer.

Per què creis que la gent no va a missa com abans?
La gent no coneix l'Església: només en veuen Roma i el Vaticà i es pensen que això és tot. L'Església és el poble de Déu i no tan sols la jerarquia eclesiàstica i el papa, ens agradi o no... N'hi ha un gran desconeixement per part de la societat. Qui sap que té un centre de cura per a dones maltractades a Mallorca? I l'Esgésia som tots, tots els batiats, encara que n'hi hagi que tornin enrere.

Deu anys a la zona nord de Mallorca: no sou l'estereotip d'un capellà de per aquí...
No m'agrada comparar-me amb ningú: altres companys del nord fan moltíssima feina. No em qued tancat a la rectoria: la feina és a fora. Santa Margalida és un dels pobles que m'han acollit amb bogeria. N'hem reformat l'església, tenim un grup molt nombrós de joves per a la confirmació, hi ha molta participació i la rectoria està oberta les 24 hores del dia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jo i un pastor que vivim de moretes, fa mes de 10 anys
De moment en la litúrgia només serveixen per llevar la pols als sants , fregar les esglésies , adornar els altars amb flors i cantar al cor.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris