algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Les patates de sa Pobla: cautela pel mal temps

La presidenta del Consell, Francina Armengol, visità ahir els tres principals portals del tubercle, que han obtingut l'interès general per ampliar les naus

116944

Les autoritats s'interessaren pel procés de producció.

mp

"Mentre tothom reia per la neu, nosaltres ploràvem per les patates". Aquestes eren les paraules d'un pagès de sa Pobla, que ahir comentava que havia estat tot el vespre pendent de la collita davant les gelades i la baixada de les temperatures d'aquests darrers dies. Des de la cooperativa d'Illacamp, el gerent, Joan Cantallops, expressava que "venim d'un any molt complicat per la patata d'exportació", en què "el mercat anglès continua sense recuperar-se". Tot i això, Cantallops apuntà a un possible "avantatge del mercat mallorquí" pel que fa a la patata d'estiu, que competeix sobretot amb la resta de mercat estatal. D'aquesta manera, el gerent d'Illacamp manifestà que "davant les inundacions i les condicions meteorològiques que s'han registrat a Andalusia, podem tenir avantatges".

D'altra banda, el gerent de Mateu&Export, Joan Mateu, afirmà que els pagesos estan "molt preocupats i estressats per les gelades d'aquests darrers dies". Mateu advocà per la "necessitat de disposar d'un cabal d'aigua suficient perquè els pagesos puguin regar quan hi hagi temperatures mínimes sense passar pena que s'acabi l'aigua". A més, des del portal indicaren que, "sempre que hi ha gelades, toca a algú". Des de S'Esplet, el major portal d'exportació de sa Pobla, que treballa amb prop de 20.000 tones cada any, lamentaren que "hi ha sementers més afectats que d'altres". El gerent, Joan Company, calculà que les gelades que s'han produït han estat d'entre deu i dotze hores.

Retard

Així mateix, Company incidí que el fred frena el desenvolupament dels tubercles i, per tant, les patates sembrades més tard s'hauran de treure de la terra amb retard acumulat. Tanmateix, des del portal mostraren "cautela" i digueren que ara "s'ha d'esperar per veure quins són els resultats i si hi ha pèrdues". Una doble problemàtica dels pagesos fa referència a la sembra més primerenca del tubercle, que es trobà amb bones temperatures durant els mesos d'octubre i novembre, però que des de mitjan desembre ha topat amb inclemències meteorològiques d'un hivern fred i plujós.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Les 20.000 tones de patates se poden dedicar an el consum intern.

No crec que a Anglaterra se paguin millor les patates que a Mallorca.
Supós que Anglaterra se paguen a 13 a 18 cèntims per kilo quan a Mallorca se poden pagar a 25 cèntims.

A més la temporada de consum de patates comença la segona setmana de abril (dia 8 abril), aproximadament, quan la patata comença a estar en saó i la demanda del mercat ès màxima i se obtenen els màxims preus, la temporada sol acabar a meitat de maig.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris