lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

Son Real, com ahir

El Govern balear recupera una antiga era i un molí fariner de fa 150 anys que, amb la plantada de 31 espècies endèmiques de figueres, permetran fer farina i conserves tradicionals

Han transcorregut vuit anys des que el Govern de les Illes Balears comprà amb els fons de l'ecotaxa la finca de Son Real, al terme municipal de Santa Margalida. La transformació de les cases en un centre d'interpretació i la recuperació dels sistemes tradicionals d'agricultura i ramaderia han estat l'objectiu comú dels diferents grups polítics que han estat al capdavant de la fundació que gestiona aquest espai.

La finca comença a ser autosuficient, tant que, després de la recuperació d'una antiga era i del projecte de restauració d'un molí fariner, la Fundació Balears Sostenible es planteja produir-hi a mitjan termini productes tradicionals del camp, com confitures i conserves realitzades amb els fruits de les 150 figueres de 31 espècies endèmiques de les Illes que s'han plantat a Son Real. El projecte és desenvolupat en col·laboració amb l'expert farmacèutic de Llucmajor Montserrat Pons Campo.

60 espècies més

En una segona fase, es preveu plantar-hi 60 espècies més, si bé la iniciativa queda ara en espera de veure com es dibuixa el futur polític d'aquesta fundació, el gerent de la qual, Jordi Cabrer, ha estat un dels càrrecs de confiança d'UM destituïts arran de la darrera crisi de govern.

"La idea és utilitzar part dels fruits per alimentar els animals i tractar la resta de la producció per fer figues seques, confitures, figues en vinagre... a més de programar excursions guiades que permetin conèixer tot el procés", explica Montserrat Pons Campo. El farmacèutic llucmajorer ha cedit gratuïtament tots els plantons seleccionats entre les 1.600 figueres de 480 varietats diferents (250 d'endèmiques de les Illes) que ell té a la seva col·lecció particular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris