algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Pagesos de demà a la terra de sempre

L'Institut de Porreres inaugurà el centre de pràctiques dels estudis d'Auxiliar d'Agricultura, uns ensenyaments pioners que intentaran assegurar el futur professional del camp de Mallorca

114850

Els sis alumnes i els professors del programa ahir demati.

Joan Sitges(Joan Sitges.)

L'Institut de Porreres és el primer centre de Balears que ha implantat el programa de qualificació professional d'Auxiliar d'Agricultura. Tot un repte que no ha començat sense entrebancs, "però que ja forma els agricultors de demà i produeix verdura per a trenta-cinc cases", explicà el professor que coordina el programa, Rafel Nigorra.
Ahir, el batle del municipi, Bernat Bauçà, els tècnics de la Conselleria d'Educació, l'equip directiu del l'Institut de Porreres i els alumnes que formen part d'aquest pla d'estudis inauguraren el camp de pràctiques del projecte: un enorme hivernacle i horts exteriors en un tros de terra situat just al costat del centre de secundària.
"Els alumnes, però, no només aprendran a cultivar i recollir la verdura i l'hortalissa, també treballen en la presentació del producte i en la comercialització".

Producció ecològica

Tot el programa de formació segueix les bases de l'agricultura ecològica, un aspecte que no és imprescindible, però que ajuda els alumnes a familiaritzar-se amb les tècniques agrícoles més típiques de l'Illa. "Sense anar més enfora, aquesta setmana hem sembrat els alls 'paus', els alls que segons la tradició se sembren durant el dia de Sant Pau i es cullen en la matinada del dia de Sant Joan perquè tenguin propietats curatives i calmants", explicà el professor Rafel Nigorra amb l'assentiment dels sis alumnes que ahir acudiren a classe. Ara "només ens falta poder instal·lar els sistemes per regar i airejar l'hivernacle de manera automàtica perquè tot sigui igual que en una explotació real". Unes reclamacions que des de l'Ajuntament "es materialitzaran tan aviat com sigui possible perquè necessitam dur corrent elèctric fins a l'hort".

Des de la Conselleria d'Educació asseguraren, a més, que els alumnes del programa de formació aviat tindran tres nous companys a l'institut. I és que tres menors de Mali arribats a les illes Canàries en pastera entraran a formar part de l'equip del programa de formació. De fet, el Programa de Qualificació Professional d'Auxiliar d'Agricultura pretén animar els alumnes de més de setze anys que no han obtingut el títol d'ESO a continuar els estudis perquè el programa els obre la porta cap a la formació professional alhora que s'acosten al món laboral.
D'aquesta manera, els estudiants del programa finançat per la Unió Europea, gràcies als terrenys llogats per la Sala i també gràcies a l'hivernacle i el professor que aporta la Conselleria d'Educació, asseguraran la pervivència de l'agricultura. Una generació de mans treballadores que agafaran el relleu a les que han donat forma al camp de Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris