muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Guardià del patrimoni

Artà ha elaborat un catàleg de protecció que inclou més de 500 elements diversos que es volen conservar

El patrimoni arquitectònic, etnològic, arqueològic, paisatgístic i natural del municipi d'Artà ha quedat protegit per llei. L'integren un entorn natural privilegiat, un valuós i divers recull pel que fa a l'orografia, la geologia, la hidrologia i uns importants valors culturals i arqueològics.

Fins a 524 elements han estat inclosos en el catàleg de protecció del patrimoni històric i cultural d'Artà, que després d'anys de treball i d'investigació va quedar aprovat inicialment per ple i adaptat al Pla Territorial de Mallorca.

La catalogació dels béns immobles d'Artà va començar l'any 2000 per un equip de tècnics i durant aquest temps s'hi ha continuat fent feina de camp, d'arxiu i d'informatització, fins que s'ha arribat a elaborar aquest extens document que recull tots aquells elements que, pel valor o per les característiques urbanístiques o arquitectòniques, han de ser objecte d'una especial protecció: molins de vent, escars, tafones, sínies, marjades i camins empedrats.

Es tracta d'un document molt important no només pel que fa a la catalogació dels béns, sinó que també és un instrument fonamental del planejament urbanístic d'Artà que s'ha de tenir en compte per a qualsevol intervenció sobre aquests elements. Hi ha graus de protecció diferents. En el catàleg, es fixen les mesures d'identificació, protecció i conservació. Es fa des de dos caires diferents. Primer, es fa una qualificació per zones. Per una banda, es delimita el centre antic i s'estableix una normativa d'estètica i de composició per a les noves edificacions que garanteix la continuïtat del paisatge urbà.

Categories

Per altra banda, la protecció dels elements es divideix en una sèrie de categories: jaciments arqueològics, arquitectura religiosa, escultura monumental i heràldica, arquitectura i enginyeria civil, béns etnològics, béns d'interès industrial, béns d'interès paisatgístic i ambiental. Se n'ha elaborat una fitxa individualitzada. Com a béns d'interès cultural o bé catalogat es troben el Museu Regional, Son Morell i el monestir de Bellpuig.

Adaptació al PTM

El catàleg de patrimoni ha tingut en compte les directrius del Pla territorial de Mallorca (PTM). Així, s'hi estableix una protecció específica per a les rutes d'interès cultural: el poblat talaiòtic de ses Païsses, la parròquia de la Transfiguració del Senyor, l'església i l'antic convent de Santa Maria de Bellpuig i l'Almudaina d'Artà. El Pla Territorial també demana protecció per a la ruta Artà-Lluc. Dimarts, en el ple ordinari, el document serà aprovat de manera provisional, igual que la seva adaptació al PTM.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris