nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

Inca, ciutat d'un temps

L'Ajuntament ha recopilat devers 3.000 imatges de la capital del Raiguer que formaran part de l'arxiu digital municipal

Els veïnats d'Inca podran retrobar-se amb la història de la ciutat i els seus avantpassats gràcies a un extens recull fotogràfic que l'Ajuntament i l'editorial Efados han realitzat durant dos anys i mig a la capital del Raiguer i que comprèn des del 1870 al 1975. El resultat d'aquesta recopilació gràfica, de gairebé 3.000 imatges i en la qual han participat més de 60 famílies d'Inca cedint-hi de manera voluntària les fotografies, veurà la llum a través de dos formats. D'una banda, l'Ajuntament de la ciutat les tindrà a l'arxiu digital municipal, on estaran a disposició dels visitants; i de l'altra, qui les vulgui tenir a casa ho podrà fer, ja que a partir d'avui sortirà a la venda per fascicles un volum que recopila 900 imatges i en les quals es contextualitza i s'expliquen els esdeveniments i les històries humanes que s'amaguen rere els dos segles.

Imatges amb història

El recull fotogràfic s'inicia el 1870, data de la fotografia més antiga que s'ha trobada al municipi, i finalitza el 1975, coincidint amb l'inici de la transició espanyola i de l'obertura de l'Illa al turisme. Les instantànies seleccionades posen l'accent en l'aspecte més humà de la història d'Inca, amb la qual cosa es converteixen en fidels testimonis i atorguen material nou a la memòria i a la imatgeria històrica de la ciutat. La historiadora de l'art mallorquina Carme Colom s'ha fet càrrec del llibre i ha contactat amb les famílies inqueres que, a més de cedir les fotografies, han servit de font oral i de suport per dibuixar el mapa de continguts de l'obra que inclou temàtiques que van des de l'urbanisme fins a l'educació, les festes i la indústria de sabates local. Colom ha col·laborat amb un consell assessor local, del qual formen part personalitats vinculades amb el món de la cultura de la ciutat, com Catalina Sans, Miquel Pieras i Esperança Ramis.

El convent de Sant Domingo acollí ahir dematí la presentació oficial del recull, a la qual assistí el batle d'Inca Pere Rotger; la regidora de Cultura, Maria Payeras; i la historiadora Carme Colom. Rotger destacà que aquest recopilatori "ens atorga una riquesa increïble, ja que ens dóna a conèixer un segle transcendental en el qual van arribar l'electricitat i el tren. A més, se'ns revelen detalls desconeguts sobre la indústria de les sabates". Carme Colom assegurà que a causa de la bona experiència amb el recull a Inca, "aquest projecte es podria dur a terme en un futur a en d'altres pobles de l'Illa com Manacor, Llucmajor i, per què no, Palma".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per inquer, fa mes de 11 anys
des de fa més de cent anys
Valoració:1menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 11 anys
Desde quant Inca es Ciutat?? pensava que el seu titol era el de Vila.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris