algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

Artà, la festa més autèntica

El poble viu amb devoció la festivitat de Sant Antoni d'una manera molt peculiar des de fa segles. Els artanencs envaeixen la vila anant darrere els balls dels dimonis i al so de la Banda de Música en honor del sant animaler

Lluny del folklore i de les massificacions, Artà tornà a demostrar que és l'autèntica festa, aquella que fa el poble, de Sant Antoni. I és que a Artà la cosa es viu amb molta intensitat a totes les generacions.

A les nou del dematí es donava el sus a hores i hores de festa. Els dimonis oferien el primer ball davant la casa del Trull, enguany davant ca l'obrer Pere Pep Gil, al carrer de l'Horteta, llarg i estret, que s'omplí d'una gernació, amb camisa blanca, mocador vermell i la botella d'herbes per taleca. No calia res més una bona veu per cantar i les notes del santantonier artanenc.

D'aquesta manera s'iniciava la tradicional capta pel poble amb l'acompanyament de centenars de persones amb els dimonis i la Banda de Música. Xisco Sansó, Mosca, i Biel Ferriol, com cada any, davall la careta dels dos dimonis, encalentien l'ambient.

Artà estava en festa, el poble vibrava i s'hi respirava la bauxa. Darrere els dimonis la gent corria per veure'ls ballar. Ells, amb les canyes, feien amples per poder dansar, i tot d'una que veien una o dues jovenetes ja les treien a rotlo per fer-les ballar.

A mitjan dematí tengueren lloc els emotius balls a la Residència i davant l'Ajuntament enmig d'un gran gentada que demostra que la festa a Artà és més viva que mai. Però la bauxa ja era en dansa a les totes i no tenia fi: corregudes amunt i avall, els músics amb els instruments s'aturaven seguit seguit per fer sonar les notes, i així els dimonis podien oferir els seus balls.

Completes

A les set de l'horabaixa s'inicià la sortida de nou de ca l'obrer Pere Pep Gili per anar a les Completes, que tenen lloc a l'església parroquial, un dels actes més emotius del Sant Antoni d'Artà i que omple que gom a gom el temple de gent de totes les edats amb ganes de cantar les cançons de Sant Antoni en companyonia.

Més tard, es començaven a cremar els primers foguerons i el sopar esperava per als més valents que aconseguiren aguantar quasi tota la jornada des de bon matí. Botifarrons, llonganisses i tot tipus d'embotits i carn es torraren al caliu del foc dels foguerons espargits per tot el poble, entre gloses herbes i mistela.

Avui a les 8.30 hores s'iniciarà la cavalcada pels carrers de la localitat. Els artanencs són molt dematiners un dia més i aquest és un acte que ningú no es pot perdre de cap de les maneres. Devers les 11 hores es produeix l'arreplegament, al coll de n'Abrines, per començar la desfilada de les beneïdes entre una gentada que vol acomiadar la festa més sentida del poble d'Artà.

I al punt de migdia hi ha un dels moments més esperats: un refrigeri a ca l'obrer. Després es fa un dels actes més tradicionals, com és l'Argument, en el qual Joana Aina Ginard, Butlera, farà un repàs glosat de tots els fets succeïts a Artà o a la comarca al llarg d'aquest any 2009.

Amb tot això, Artà és una mostra de la festa sana lluny d'una folklorització de la festa. Els artanencs tenen una manera molt peculiar de viure Sant Antoni des de fa segles i no han d'envejar res a cap altre poble veí ni en els quals se sol promocionar més. Sense cap dubte, Sant Antoni és artanenc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 11 anys
De Capdepera no deis res per que l'ajutnament no paga publcitat al diari. Si voleu veure un primer ball autènitc:

http://www.capvermell.org/index.php?option=com_content&task=view&id=5327&Itemid=1
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris